Publicat per cedec el 19-07-2018

Tràmits imprescindibles per crear una societat limitada

Quan un decideix muntar un negoci, hi ha multitud de formes jurídiques a les quals acollir-se, però la realitat és que la societat limitada (SL) és la més recomanable en la major part de les situacions, i, per tant, també és la més comuna amb diferència. Per crear-la des de zero, cal realitzar amb una sèrie de tràmits imprescindibles que dotaran d’entitat real aquesta empresa incipient.

A CEDEC sabem que fer els primers passos en el món empresarial no sempre és fàcil, i que molts emprenedors es poden veure desbordats durant les primeres setmanes per la burocràcia necessària que cal seguir per constituir la seva empresa. Per aquest motiu, volem compartir aquest article de Cepyme News, en el qual es destaquen de manera detallada totes les gestions necessàries que cal dur a terme per crear una societat limitada.



1. Acudir al registre mercantil

El primer que cal fer per crear una societat és anar al registre mercantil per tal de sol·licitar el registre del nom de l’empresa (que ha de ser únic i no pot coincidir amb el de cap altra). Com que això no sempre és possible amb la primera proposta, en la sol·licitud s’han d’incloure 3 noms alternatius. Un cop se n'ha concedit un, s’atorga una validesa de 3 mesos per registrar-lo davant del notari.

2. Ingressar el capital inicial

Un cop es disposa del certificat del nom, ja es pot anar al banc a obrir un compte bancari de l’empresa, on s’ha d’ingressar, com a mínim, el capital inicial estipulat per obrir una societat limitada (3.000,06 euros).

3. Redactar la normativa de l’empresa

Abans de realitzar l’escriptura pública, és obligatori redactar els estatuts socials, aspecte del qual sovint s’encarrega una notaria o un advocat, i on cal incloure la denominació de la societat, el domicili, la durada, l’objecte social, el capital, les restriccions per a la utilització de les participacions, el títol de propietat d’aquestes, les regles sobre la seva transmissió, el contingut del Llibre del Registre de socis, les característiques de la Junta General i dels òrgans d’administració, i l’explicació sobre els comptes anuals i sobre les formes de liquidar la societat.

4. Realitzar l’escriptura pública

Quan ja es disposa del certificat del nom del registre mercantil, el certificat del banc i els estatuts socials, ja es pot acudir a un notari per realitzar l’escriptura pública de la societat limitada, el cost de la qual puja a 500 euros aproximadament.

5. Emplenar els tràmits d’Hisenda

A continuació, cal anar a Hisenda a demanar el número d’identificació fiscal provisional, donar-se d’alta a l’Impost d’Activitats Econòmiques (tot i que les empreses amb una xifra de negoci inferior al milió d’euros estan exemptes del pagament) i presentar la declaració de l’IVA o la declaració censal.

6. Inscriure’s al registre mercantil

A partir d’aquest moment, amb l’escriptura pública de l’empresa i el certificat negatiu de denominació social (que ja s’havia obtingut al registre mercantil) cal tornar a aquesta institució administrativa, sempre a la mateixa província del domicili fiscal de l’empresa, per tal de realitzar la inscripció definitiva.

7. Aconseguir el NIF definitiu

I finalment, cal tornar també a Hisenda per substituir la targeta del NIF provisional per la definitiva.

A CEDEC, Centre Europeu d'Evolució Econòmica, creiem que és essencial parar molta atenció a l’hora de realitzar tots els tràmits per crear una societat limitada (o qualsevol altre tipus d’empresa), i així evitar l’allargament innecessari dun procés que ja acostuma a ser més lent del que es desitja, i assegurar també que es comença amb bon peu, i que tota la documentació està en regla per centrar-nos en el que realment és important: posar en marxa i gestionar el nostre negoci nou.

Imatge Chamber of commerce

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Camp obligatori.
Camp obligatori/erroni.
Camp obligatori.

Noticies Relacionades

Publicat per cedec el 01-12-2023

Informes empresarials: com evitar riscos per a la teva empresa

La informació és com una assegurança a (gairebé) tot risc. Gran part de la teva activitat com a empresari consisteix a establir relacions comercials o fer negocis amb altres empreses. Tant quan ets tu el client, com quan actues com a proveïdor. En tots dos casos, has de saber amb qui mantens la teva relació comercial. No et llançaries per una costa en(...)

Publicat per cedec el 21-11-2023

La importància del flux de caixa en la teva empresa

Mantenint en ordre les finances Tota empresa té com a objectiu créixer i ser rendible. Això dit així, pot semblar de Perogrullo Però, encara que moltes empreses generen guanys en el paper, acaben enfrontant-se a dificultats financeres. Això sol passar quan es realitza una mala gestió financera. A CEDEC, Consultoria d'Organització(...)

Subscriu-te a nostra newsletter!

Rebràs notícies mensuals sobre gestió estratègica empresarial i casos d'èxit dels nostres clients.