Publicat per el 21-11-2023

La importància del flux de caixa en la teva empresa

Mantenint en ordre les finances

Tota empresa té com a objectiu créixer i ser rendible. Això dit així, pot semblar de Perogrullo

Però, encara que moltes empreses generen guanys en el paper, acaben enfrontant-se a dificultats financeres. Això sol passar quan es realitza una mala gestió financera.

A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica, més que consultors de l'empresa, som consellers dels empresaris de pymes i d'empreses familiars.

Mantenir les finances ordenades no sols implica registrar ingressos i despeses, sinó també preveure i gestionar el flux d'efectiu o flux de caixa.

En aquest article, definirem què és el flux de caixa, quines són les seves característiques i tipus, i també apuntarem alguns consells per a mantenir un flux de caixa adequat.

Definició de Flux de caixa

El flux de caixa és una eina comptable que reflecteix com entra i surt els diners d'una empresa en un període determinat.

És un indicador vital perquè, encara que una empresa pugui mostrar guanys, si no disposa de liquiditat (és a dir, diners en efectiu) en el moment adequat, podria enfrontar-se a problemes seriosos, fins i tot a la fallida.

Característiques del flux de caixa

El flux de caixa es caracteritza per ser dinàmic, predictiu i flexible.

1. Dinàmic:

El flux de caixa no és estàtic. Canvia dia a dia en funció dels ingressos i despeses de l'empresa.

Permet a les empreses identificar tendències a curt i llarg termini en les seves operacions.

2. Predictiu:

En analitzar patrons històrics i combinar-los amb projeccions, les empreses poden preveure escenaris futurs.

Aquestes previsions ajuden a preparar-se per a períodes d'escassetat o abundància d'efectiu.

3. Flexible:

Els fluxs de caixa es poden segmentar en diferents períodes: diaris, setmanals, mensuals, anuals, etc.

Poden adaptar-se a diferents necessitats, com a projectes específics o anàlisis estacionals.

Tipus de flux de caixa

Operatiu, que està relacionat amb les activitats principals del negoci. Inclou ingressos per vendes, pagaments a proveïdors, salaris, rendes, i altres despeses operatives.

D'inversió, quan es refereix als diners gastats o rebuts d'inversions a llarg termini. Això inclou la compra o venda d'actius fixos, com a maquinària o propietats, i també inversions en altres negocis.

De finançament, que és quan concerneix a com l'empresa es finança a si mateixa. Inclou préstecs obtinguts, emissió o recompra d'accions, i pagaments de dividends als accionistes.

Consells per a mantenir un flux de caixa adequat

1. Monitorar regularment.

Utilitza eines i programari de comptabilitat per a tenir un registre actualitzat. Considera establir alertes per a saldos baixos o per a quan s'espera una despesa significativa.

2. Mantenir reserves.

Estableix un fons d'emergència. Això proporciona un matalàs per a temps econòmics difícils o per a oportunitats inesperades. Aquest fons pot ser una porció dels teus ingressos mensuals o una quantitat fixa.

3. Optimitzar el capital de treball.

Gestiona de manera proactiva els teus comptes per cobrar. Considera incentius per a pagaments anticipats o sancions per a pagaments endarrerits. Negocia termes favorables amb proveïdors, com a terminis de pagament més llargs.

4. Evitar despeses innecessàries.

Revisa regularment les despeses i qüestiona la necessitat de cadascun. Considera renegociar contractes i termes per a obtenir millors preus.

5. Buscar fonts de finançament alternatives.

Abans de necessitar-ho, investiga línies de crèdit, inversors àngel, micromecenatge i altres mètodes de finançament. Mantente al punt de subvencions i programes de suport per a pymes i empreses familiars.

CEDEC, Consultoria líder a Europa en gestió, direcció i organització d'empreses, volem que abastos l'Excel·lència Empresarial. Un empresari d'una pyme o d'una empresa familiar no té per què ser especialista en tot. Però, és important que conegui els rudiments bàsics de com establir una gestió adequada dels diners de l'empresa, perquè d'ells depenen el creixement i l'èxit.

Tens una estratègia adequada per a les finances de la teva empresa? Treballes apropiadament la tresoreria i el flux de caixa?

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Camp obligatori.
Camp obligatori/erroni.
Camp obligatori.

Noticies Relacionades

Publicat per el 01-12-2023

Informes empresarials: com evitar riscos per a la teva empresa

La informació és com una assegurança a (gairebé) tot risc. Gran part de la teva activitat com a empresari consisteix a establir relacions comercials o fer negocis amb altres empreses. Tant quan ets tu el client, com quan actues com a proveïdor. En tots dos casos, has de saber amb qui mantens la teva relació comercial. No et llançaries per una costa en(...)

Publicat per el 01-08-2023

Sistemes de retribució: molt més allà del salari fix

Atreure i retenir talent; motivar i aconseguir treballadors compromesos Comencem aquest article destacant la importància que té per als empresaris oferir una compensació justa i adequada als seus treballadors. A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica, treballem al costat dels empresaris de pimes i d'empreses familiars perquè gaudeixin de ser(...)

Subscriu-te a nostra newsletter!

Rebràs notícies mensuals sobre gestió estratègica empresarial i casos d'èxit dels nostres clients.