Publicat per el 01-12-2023

Informes empresarials: com evitar riscos per a la teva empresa

La informació és com una assegurança a (gairebé) tot risc.

Gran part de la teva activitat com a empresari consisteix a establir relacions comercials o fer negocis amb altres empreses. Tant quan ets tu el client, com quan actues com a proveïdor.

En tots dos casos, has de saber amb qui mantens la teva relació comercial. No et llançaries per una costa en un cotxe a tota velocitat si sabessis que no té frens. Seria temerari, quan no suïcida.

CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica d'empreses, t'aconsellarem sempre disposar de la màxima informació sobre una empresa amb la qual iniciaràs una nova relació comercial.

El resultat d'aquesta anàlisi et pot sorprendre positivament. Endavant, llavors. No aniràs a cegues.

Però també et pots emportar una sorpresa desagradable.

Es tracta d'evitar això de “si ho hagués sabut…”

En sol·licitar un informe empresarial d'un tercer aconsegueixes guanyar en seguretat per a la teva empresa.

Coneixeràs per endavant com administra els seus comptes, els seus fluxs de caixa, el seu nivell d'endeutament o d'impagaments.

Això pot resultar-te avui més útil que mai. Una dada: de les més de 450.000 empreses de nova creació en els últims quatre anys, un 20% ja no existeix (pots consultar el detall d'aquest informe en aquest enllaç).

El que pots saber d'una empresa en sol·licitar un informe empresarial

Hi ha tres indicadors clau que pots (i deus) saber sobre qualsevol empresa amb la qual tinguis previst fer negocis:

1. La seva situació financera

Sabràs si està passant per problemes financers: impagaments, incompliment dels venciments dels seus pagaments… Conèixer la seva situació financera et donarà tranquil·litat i et permetrà anar a cap segur.

2. La seva solvència creditícia

Quan serveixes els teus productes a un client i has acordat un termini de pagament diferit, li estàs concedint un crèdit. Assegurar-te de com està pagant a uns altres evita que assumeixis riscos.

3. La seva composició accionarial

Et permetrà aprofundir en la visió d'aquesta empresa: si té filials o forma part d'un grup d'empreses més gran; i t'aportarà informació sobre la seva solvència, més enllà, fins i tot, de les seves finances.

Informes: Què trobaràs en el mercat d'informació empresarial?

En el mercat tens a la teva disposició diversos tipus d'informe. Hi ha diverses empreses especialitzades que, a partir de dades provinents de diverses fonts, poden subministrar-te la informació que necessitis.

Un informe financer inclourà els comptes anuals, el balanç, el compte de resultats, el cash flow i el patrimoni net. Això et permetrà observar l'evolució d'aquesta empresa en els últims anys.

Un informe de risc conté la informació sobre com paga una empresa i és rellevant perquè puguis minimitzar el risc d'impagament. Però també, si es tracta d'un nou proveïdor. Si té problemes, encara que tu actuïs com a client, pot causar-te perjudicis (per exemple, que no et serveixi la comanda a temps perquè no hagi pogut complir amb els seus proveïdors).

Finalment, pots sol·licitar un informe complet que, com el seu nom indica, ho inclou tot. En aquest cas, tindràs una “fotografia” molt àmplia d'aquesta empresa. 

Els informes empresarials t'ofereixen de tot el que necessites saber per a establir una relació comercial segura.

Però en el cas que no trobis les dades que t'interessen (que pot ocórrer), no has de dubtar a preguntar a l'empresa. Si és seriosa i solvent, no hauria de negar-te-la. Tot el contrari: qualsevol empresa, lluny de sentir-se fiscalitzada, pensarà que tu ets també una empresa formal a l'hora de fer negocis.

Això només pot reportar-te beneficis.

A CEDEC, Consultoria líder a Europa en gestió, direcció i organització d'empreses des de 1965, especialitzada en empreses familiars i pymes, et recomanem actuar amb la deguda disciplina i ser molt rigorós durant l'avaluació que facis de terceres empreses. No sols et jugues el teu avanç cap a l'Excel·lència Empresarial, sinó que també evitaràs emprendre un mal negoci.

T'ha passat alguna vegada que, per falta d'informació empresarial, la qual cosa semblava que anava a ser un bon negoci hagi acabat en un negoci fallit?

Si utilitzes o has utilitzat informes empresarials i creus que val la pena compartir la teva experiència, si us plau, comenta'ns-ho.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Camp obligatori.
Camp obligatori/erroni.
Camp obligatori.

Noticies Relacionades

Publicat per el 21-11-2023

La importància del flux de caixa en la teva empresa

Mantenint en ordre les finances Tota empresa té com a objectiu créixer i ser rendible. Això dit així, pot semblar de Perogrullo Però, encara que moltes empreses generen guanys en el paper, acaben enfrontant-se a dificultats financeres. Això sol passar quan es realitza una mala gestió financera. A CEDEC, Consultoria d'Organització(...)

Publicat per el 01-08-2023

Sistemes de retribució: molt més allà del salari fix

Atreure i retenir talent; motivar i aconseguir treballadors compromesos Comencem aquest article destacant la importància que té per als empresaris oferir una compensació justa i adequada als seus treballadors. A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica, treballem al costat dels empresaris de pimes i d'empreses familiars perquè gaudeixin de ser(...)

Subscriu-te a nostra newsletter!

Rebràs notícies mensuals sobre gestió estratègica empresarial i casos d'èxit dels nostres clients.