Publicat per cedec el 28-03-2017

Dúmping fiscal: pagar més o menys impostos segons la comunitat autònoma

Els impostos que paga una empresa depenen del lloc on té establerta la seu. És evident que cada país aplica una política fiscal diferent, i amb determinats impostos passa el mateix entre les diferents comunitats autònomes d’Espanya. El dúmping fiscal consisteix a buscar expressament una tributació més baixa amb l’objectiu d’atreure les empreses perquè triïn establir-se en un territori per davant de qualsevol altre.

A CEDEC som conscients que pagar el mínim d’impostos possible és un incentiu per a totes les empreses, que així poden incrementar els beneficis i reduir els costos. D’altra banda, atreure les empreses també comporta molts avantatges per als països o autonomies que poden permetre’s apostar per aquesta política de baixa fiscalitat, perquè així aconsegueixen més activitat empresarial al seu territori, és a dir, ingressos extres. Per això volem compartir aquest article que explica detalladament què és el dúmping fiscal, i quins impostos són competència de les comunitats autònomes.



A Espanya hi ha alguns impostos que determina l’Estat i que, per tant, són iguals per a tot el territori espanyol (amb algunes excepcions en les zones amb un concert econòmic específic). No obstant això, hi ha altres impostos que determinen les comunitats autònomes, i aquí el tractament fiscal pot ser més o menys amable, cosa que provoca nombroses tensions entre les regions, que s’acusen les unes a les altres de dúmping fiscal i d’intentar atreure les empreses de manera deslleial.

Hi ha diversos impostos que depenen de les comunitats autònomes. Alguns, com ara l’impost sobre el patrimoni, o el de successions i donacions, no afecten directament les empreses, però n’hi ha d’altres que sí.

És el cas dels impostos mediambientals, que a més acostumen a generar moltes queixes per part de les comunitats, ja que les indústries que se situen en zones limítrofes poden estar pagant els impostos a la regió on són més baixos, mentre que la seva activitat contaminant afecta també zones frontereres de la comunitat on no paguen els impostos.

De la mateixa manera, els impostos sobre béns immobles i els impostos a vehicles de tracció mecànica depenen dels ajuntaments, i les empreses es poden beneficiar de situar la seu social en un municipi o en un altre per tributar menys per aquesta classe d’actius.

El dúmping fiscal comporta avantatges per a les empreses que aconsegueixen pagar menys impostos d’aquesta manera, i també suposa un desavantatge per a les que estan situades en territoris amb un fiscalitat més exigent, ja que les empreses que paguen menys impostos poden repercutir aquest aspecte en el preu final, i això representa una dura competència per a la resta de les empreses del sector.

Aquest és un problema habitual, i no només a Espanya, sinó també a Europa, on països com Irlanda o Luxemburg ofereixen un tractament fiscal molt lax, que fa que mitjançant mecanismes d’enginyeria fiscal moltes grans empreses derivin els beneficis obtinguts en diferents països de la Unió Europea cap a les seus situades en el país adequat. D’aquesta manera, queden en una posició molt avantatjosa en comparació amb les empreses de la competència que, per exemple, només operen en un país (i que, per tant, no poden traslladar la seu social a països com Irlanda o Luxemburg, on l’impost de societats és quatre vegades més baix que a Espanya).

A CEDEC, Centro Europeo de Evolución Económica, creiem que és important que les empreses coneguin a fons com són els impostos que paguen, i com poden variar en funció del lloc on estableixin la seva seu. Això permet tenir en compte la deslocalització fiscal o, com a mínim, saber de quins avantatges poden estar gaudint algunes empreses de la competència. No oblidem que la informació és la millor arma per assolir l’excel·lència empresarial a llarg termini, i l’àrea fiscal no n’és una excepció.

Imatge PMM

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Camp obligatori.
Camp obligatori/erroni.
Camp obligatori.

Noticies Relacionades

Publicat per cedec el 01-12-2023

Informes empresarials: com evitar riscos per a la teva empresa

La informació és com una assegurança a (gairebé) tot risc. Gran part de la teva activitat com a empresari consisteix a establir relacions comercials o fer negocis amb altres empreses. Tant quan ets tu el client, com quan actues com a proveïdor. En tots dos casos, has de saber amb qui mantens la teva relació comercial. No et llançaries per una costa en(...)

Publicat per cedec el 21-11-2023

La importància del flux de caixa en la teva empresa

Mantenint en ordre les finances Tota empresa té com a objectiu créixer i ser rendible. Això dit així, pot semblar de Perogrullo Però, encara que moltes empreses generen guanys en el paper, acaben enfrontant-se a dificultats financeres. Això sol passar quan es realitza una mala gestió financera. A CEDEC, Consultoria d'Organització(...)

Subscriu-te a nostra newsletter!

Rebràs notícies mensuals sobre gestió estratègica empresarial i casos d'èxit dels nostres clients.