Publicat per cedec el 16-06-2016

Consells per a autònoms que es volen organitzar les finances

Una de les responsabilitats que comporta ser autònom és portar una comptabilitat detallada i al dia, cosa imprescindible per saber exactament quants diners tenim i no trobar-nos sorpreses desagradables. Això no obstant, un gran nombre d’autònoms continuen sense tenir clar quant guanyen i quant gasten exactament, per la qual cosa temes com l’IVA sempre els creen certs dubtes i, per tant, problemes.

A CEDEC creiem que és molt important que els autònoms dediquin temps a organitzar les seves finances per poder controlar millor el que ingressen i el que gasten. Per això, ens ha semblat molt interessant aquest article d’Infoautónomos que dóna una sèrie de consells als autònoms que es volen organitzar les finances.

Els consells són els següents:

  1. Els teus ingressos no són la teva nòmina.


Molts autònoms tendeixen a creure que tots els seus ingressos són seus, encara que sàpiguen que no és així. Cada tres mesos la dura realitat de l’IVA ens recorda que un 21 % del que hem guanyat no era nostre. A més, també hauríem de calcular més o menys quant haurem de pagar d’IRPF per no tenir sorpreses a la declaració trimestral.

  1. Els comptes personals i els de l’empresa haurien d’estar separats.


Un altre error que cometen molts autònoms és tenir un sol compte bancari per a tot: al mateix lloc en què se’ns carrega el lloguer del pis, per exemple, se’ns carreguen els impostos i altres despeses d’empresa. El sistema ideal, afirma l’article, és tenir tres comptes: un de personal, un altre per a l’activitat i un altre per als impostos. En aquest últim s’ingressen l’IVA i l’IRPF que hem de pagar; al compte per a l’activitat, les despeses del negoci i una mica de diners extra, i al personal, els ingressos per activitat menys impostos, despeses i estalvi.

  1. Tingues la comptabilitat al dia.


A més de facturar les feines en el moment en què les acabes, tingues sempre actualitzada la comptabilitat per saber quants diners tens exactament en cada moment.

  1. Reclama els diners que et deuen.


La morositat és un problema al qual els autònoms han de fer front. Si bé els casos en què no es cobren les feines no són excessivament freqüents, sí que ho són els retards en els pagaments. No dubtis a reclamar i a insistir que et paguin el que et deuen i quan toca. 

  1. Si en necessites, demana ajuda.


Passes per un mal moment i necessites liquiditat? Demana ajuda. No cal endeutar-se amb un banc: comença per familiars i amics, busca subvencions i retarda els pagaments que puguis. Recorda també que pots sol·licitar un ajornament de la quota de la seguretat social o fraccionar el pagament dels impostos.

A CEDEC, Centro Europeo de Evolución Económica, creiem que és molt important que els autònoms organitzin les seves finances amb serietat. No només els ajudarà a saber quants diners tenen en realitat, sinó que també els evitarà ensurts cada vegada que hagin de pagar impostos i els ajudarà a fer previsions més clares. D’aquesta manera, assolir l’excel·lència empresarial serà més a prop.

Imatge MicroCuriosos

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Camp obligatori.
Camp obligatori/erroni.
Camp obligatori.

Noticies Relacionades

Publicat per cedec el 01-12-2023

Informes empresarials: com evitar riscos per a la teva empresa

La informació és com una assegurança a (gairebé) tot risc. Gran part de la teva activitat com a empresari consisteix a establir relacions comercials o fer negocis amb altres empreses. Tant quan ets tu el client, com quan actues com a proveïdor. En tots dos casos, has de saber amb qui mantens la teva relació comercial. No et llançaries per una costa en(...)

Publicat per cedec el 21-11-2023

La importància del flux de caixa en la teva empresa

Mantenint en ordre les finances Tota empresa té com a objectiu créixer i ser rendible. Això dit així, pot semblar de Perogrullo Però, encara que moltes empreses generen guanys en el paper, acaben enfrontant-se a dificultats financeres. Això sol passar quan es realitza una mala gestió financera. A CEDEC, Consultoria d'Organització(...)

Subscriu-te a nostra newsletter!

Rebràs notícies mensuals sobre gestió estratègica empresarial i casos d'èxit dels nostres clients.