Publicat per cedec el 07-04-2020

Deslocalització, globalització i coronavirus

CEDEC_blog_07 abril

Els darrers anys l'economia mundial ha entrat en un procés de deslocalització d'empreses que ha afectat principalment els processos productius, i que ha tingut les seves primeres evidències en sectors en què la mà d'obra té un pes important, com ara la indústria tèxtil, per exemple. Aquesta tendència cada vegada més ampliada ha donat lloc a l'economia globalitzada que tenim avui dia. Però… serà capaç de capgirar-la la crisi sanitària que vivim en aquests moments?
A pensem que aquesta nova crisi mundial revertirà l'economia actual tal com la coneixem, generarà grans oportunitats per als empresaris i podrà desencadenar un procés de desglobalització.



Amb l'inici de la deslocalització empresarial, en paral·lel va començar un procés de globalització de l'economia mundial que va produir que situacions concretes d'una regió del món es transmetessin d'immediat a la resta del planeta a causa de les interrelacions creades entre les economies dels països. Si aquesta globalització ja va tenir grans aparadors, com va passar amb la crisi de les .COM de l'any 2000 i amb la crisi financera del 2008, la crisi sanitària produïda pel CORONAVIRUS COVID19 no fa sinó confirmar-la.

No només per la rapidesa del contagi mundial, sinó també per la situació inicial en el moment en què només la Xina i Corea del Sud es veien afectades pel virus. Aquest procés en què es va parar la producció gairebé de manera immediata en una part important de la Xina i posteriorment de Corea del Sud, va provocar una important restricció de subministraments provinents d'aquests països, que va afectar els subministraments d'arreu del món.

La crisi sanitària del coronavirus ha aconseguit posar límits al procés globalitzador. A causa de l'emergència sanitària i les decisions dels diferents governs de tancar fronteres, s'han paralitzat els intercanvis comercials.

En conseqüència, s'espera que el teixit productiu s'inverteixi respecte als 80 anys anteriors, que s'aposti pel procés de LOCALITZACIÓ i es deixi cada país a càrrec de les seves produccions elementals essencials. Si aquesta situació avança i es manté en el temps, es produirà una DESGLOBALITZACIÓ i es crearà independència a cada país pel que fa a moviments econòmics.

A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica,  creiem que aquesta situació pot generar grans oportunitats per als empresaris, ja que serà necessari crear indústries productives des del principi per abastir necessitats que abans s'importaven des d'altres països. Gràcies a les noves tecnologies que avui dia estan a l'abast de nous projectes, aquests tindran una bona tecnologia que els permetrà competir en el mercat.

Enmig de tota aquesta crisi sanitària han sorgit oportunitats per als empresaris europeus com mai abans aquests darrers anys, amb la qual cosa podran ampliar els seus negocis cap als sectors més estratègics que ara tenen a l'abast. L'adaptació és necessària i haurà d'anar lligada a la innovació per aprofitar al màxim les oportunitats i enfocar la nostra feina cap a la consecució de l'excel·lència empresarial.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Camp obligatori.
Camp obligatori/erroni.
Camp obligatori.

Noticies Relacionades

Publicat per cedec el 04-02-2021

La importància de l'anàlisi DAFO per a un pla de negocis

Un anàlisi DAFO és aquell en el qual podem identificar les febleses, amenaces, fortaleses i oportunitats d'una empresa, tot això amb l'objectiu de desenvolupar una estratègia comercial sòlida. La pròpia paraula és un acrònim format per les inicials d'aquests quatre termes. A CEDEC oferim serveis de consultoria d'organització estratègica a les empreses, tant pimes com familiars, amb(...)

Publicat per cedec el 31-12-2020

Quan el preconcurs pot esdevenir la millor opció per salvar l'empresa

Moltes vegades les companyies han de fer front a problemes econòmics. De vegades el context en què han d'operar les empeny a situacions límit, com ha passat en els darrers mesos amb la crisi del coronavirus; d'altres vegades, es tracta de la conseqüència d'una mala gestió, de la mala sort o del resultat d'un seguit de decisions errònies. Quan les empreses estan en una situació econòmica(...)

Subscriu-te a nostra newsletter!

Rebràs notícies mensuals sobre gestió estratègica empresarial i casos d'èxit dels nostres clients.