Publicat per cedec el 31-12-2020

Quan el preconcurs pot esdevenir la millor opció per salvar l'empresa

Moltes vegades les companyies han de fer front a problemes econòmics. De vegades el context en què han d'operar les empeny a situacions límit, com ha passat en els darrers mesos amb la crisi del coronavirus; d'altres vegades, es tracta de la conseqüència d'una mala gestió, de la mala sort o del resultat d'un seguit de decisions errònies.

Quan les empreses estan en una situació econòmica problemàtica, els gestors han de prendre les decisions que siguin necessàries per protegir la companyia i oferir-li les millors eines possibles per solucionar la crisi. En aquest escenari, el preconcurs pot esdevenir la millor opció per salvar l'empresa.

A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica líder a Europa en gestió, direcció i organització per a empreses familiars i pimes des de 1965, volem ajudar les companyies a prendre les decisions més adients per poder solucionar tota mena de problemes i recuperar la posició perduda. Per això, compartim les recomanacions d'aquest article en què es fa palès que, de vegades, el preconcurs pot ser la millor opció per salvar l'empresa.

El preconcurs no és un concurs de creditors, sinó una figura prèvia. El fet d'acollir-se a un preconcurs no implica necessàriament que la companyia que el sol·licita acabi recorrent a aquesta fórmula legal. De fet, l'objectiu principal del preconcurs és evitar haver d'entrar en concurs de creditors.

La figura està regulada a la Llei concursal i dona facultats al deutor per comunicar davant de la justícia que es troba en una situació d'insolvència i que ha començat a negociar amb els seus creditors per resoldre la situació. Un cop comunicat el preconcurs, l'empresa té un termini de tres mesos més un per solucionar els problemes financers. Totes les empreses estan obligades a acollir-se a la Llei concursal en un termini màxim de dos mesos després de descobrir que són insolvents.

Els beneficis de declarar-se en preconcurs en una situació d'insolvència són múltiples.

Econòmics: els costos d'un preconcurs són més baixos que els d'un concurs de creditors, ja que són més curts, no es necessita administrador concursal i és més econòmic en termes d'advocats i de procuradors.

Reputacionals: la imatge de l'empresa no es veu tan afectada com quan es declara un concurs de creditors. En preconcurs encara es manté un cert grau de privacitat sobre el procés.

En l'activitat corporativa: el preconcurs no afecta la rutina de l'empresa. Com que no és intervinguda per cap administrador, pot continuar operant amb normalitat. A més, també dona una certa seguretat per poder mantenir l'activitat professional, ja que paralitza les execucions.

A l'Administració: el preconcurs evita la mala qualificació i per tant protegeix les empreses davant d'una sol·licitud de concurs per part dels seus creditors.

Per això, per a moltes companyies amb problemes financers, el preconcurs pot esdevenir una eina molt eficient per sanejar els comptes, reprendre la normalitat i corregir els errors comesos. A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica, recomanem a les companyies que valorin bé totes les opcions i que utilitzin les eines que les lleis han creat per sanejar els comptes i tornar a consolidar-se en la ruta cap a l'excel·lència empresarial.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Campo obligatorio.
Campo obligatorio/erróneo.
Campo obligatorio.

Noticies Relacionades

Publicat per cedec el 17-06-2021

Factors a tenir en compte per a preveure el tancament d'una empresa

El teixit productiu del nostre país agrupa companyies de tota mena, amb un futur brillant, bones idees de negoci i professionals altament qualificats per a portar-les a la pràctica. No obstant això, moltes d'elles fracassen i el tancament d'empreses s'ha convertit en una cosa més habitual del(...)

Publicat per cedec el 22-04-2021

Què és el fons de comerç d'una empresa i com es calcula

Quan es vol valorar una empresa, no sols cal tenir en compte els actius tangibles i tot allò que reflecteixen els llibres de comptabilitat. També cal tenir en consideració tot el relacionat amb aquells intangibles que aporten valor a l'empresa. El fons de comerç és aquesta diferència entre el valor comptable i el preu de mercat. En CEDEC,(...)

Subscriu-te a nostra newsletter!

Rebràs notícies mensuals sobre gestió estratègica empresarial i casos d'èxit dels nostres clients.