Family Partner

L'empresa familiar i els seus reptes en l'actualitat

16-11-2020

Antonio Balaguer

Director del departament d’Anàlisis & Projectes

Accedir al perfil

“CEDEC des del lideratge de les empreses de Consultoria de pimes a nivell europeu. Amb una constant anàlisi de les diferents situacions, sempre aporta les millors solucions per a aprofitar les oportunitats i vèncer qualsevol amenaça. Al final, el nostre objectiu és ajudar l'empresari a creure que existeix una altra realitat, que la seva empresa pot i ha de gestionar-se de maneres diferents i convertir-se en el que ell sempre havia somiat….”

La família empresarial sempre està plena de reptes. Entre aquests reptes és necessari destacar els següents: model de negoci, línies de comunicació, professionalització, implicació de les persones i relleu generacional. Encara que els analitzem per separat, els cinc estan íntimament relacionats.

El model de negoci és el primer repte, i actualment està en primera línia a causa de la Covid 19. Cal adequar els plans estratègics i prestar màxima atenció a la previsió de tresoreria, perquè "mentre hi ha diners hi ha esperança". Parar esment al negoci significa prendre les decisions tenint en compte que "el que és bo per a l'empresa a la llarga és bo per a la família ", i això pot significar prendre decisions familiarment difícils.

"El substantiu és empresa; familiar, l'adjectiu. "

Els canals de comunicació és el segon repte.

"La comunicació és la millor eina per a les relacions entre els membres ", i en les famílies empresàries pot ser més difícil que en les altres.

Pot haver-hi un excessiu respecte per l'autoritat, sobretot si és del fundador; pot haver-hi por dels conflictes, perquè les seves conseqüències poden repercutir a qualsevol escala i sobretot en el si de la família.

Cal cuidar la comunicació dins de la família i entre l'empresa i la família. I en moments de crisis és quan es recullen els resultats de la pràctica anterior, ja que els punts de vista dels familiars que treballen en el negoci i dels quals no, poden no coincidir, i ser al seu torn tots legítims. És fonamental que tots els membres de la família empresària siguin conscients de la realitat, del que s'estan jugant, sense transmetre catastrofismes. Per això, si la comunicació s'ha convertit en un hàbit la situació podrà suportar-se amb majors garanties.
Com s'assabenta la família del que passa en l'empresa? Pels amics o coneguts? Cal crear bons canals de comunicació.

La professionalització de l'empresa, dels seus integrants, dels seus processos i dels òrgans de gestió és el tercer repte. Una empresa es regirà per la meritocràcia, "el pitjor és tractar l'empresa com a família i la família com a empresa ". en moments d'alta desocupació, la pressió per a relaxar els requisits d'entrada de familiars pot ser molt alta.

Una cosa és donar-los treball, en condicions de mercat, abans que, als no familiars, i una altra és posar en llocs de direcció o de govern persones no qualificades. L'existència d'òrgans de gestió com a comitè de direcció i consell d'administració o assessor, amb professionals no familiars, és una garantia de professionalització i convé avaluar el seu funcionament.

Implicar és el quart repte.

Cal implicar els col·laboradors, perquè "l'èxit sol ser fruit del treball en equip ". Cal intentar implicar a tota la propietat, treballi en el negoci o no, perquè potser fa falta la seva col·laboració; per exemple, reduint la retribució del capital. I sobretot hem d'implicar també, a la generació següent.

Potser no treballaran en l'empresa, però voldran ser propietaris? Per què? En moments de crisis com els actuals és molt fàcil caure en la transmissió, tal vegada inconscient, de només aspectes negatius de la responsabilitat empresarial i oblidar la satisfacció que suposa participar en la creació d'un projecte que pot ser molt motivador i que pot implicar un nombre important de persones.
L'existència d'òrgans de gestió efectiva de l'empresa i de la família en què hi hagi una comunicació sincera és una gran ajuda per a implicar a tota la família. Les noves generacions poden aportar molt en moments tan disruptivos com els actuals. Aprofitem per a implicar-los.

El relleu és l'últim gran repte de la família empresària. Cal planificar tres relleus, en la gestió de l'empresa, en la propietat i en el lideratge de la família, i no necessàriament han de coincidir ni en el moment ni en la persona. Respecte al relleu a la propietat, convé tenir en compte les recents reformes impositives en algunes Comunitats, que impedeix aplicar bonificacions en la quota de l'impost de successions si es fa reducció de base imposable per empresa familiar. En el relleu cal tenir en compte als predecessors (Què faran? De què viuran?), als continuadors (Tenen voluntat? Estan capacitats?), a l'empresa (Quins canvis han de fer-se?) i a la família (Quines actituds prendrà cada persona?).

Per a superar aquests reptes ("La sort és molt important, però val més que t'agafi treballant ") cal treballar els cinc reptes; per a garantir al màxim la continuïtat de la família empresària, i un treball ben fet comença per una planificació adequada en la qual quedi clar on estem, on volem arribar i com farem el camí; perquè "la planificació no garanteix la felicitat, però augmenta la probabilitat d'èxit”.

També et pot interessar

Empreses familiars: no importa el país, hi haurà conflicte!

16-02-2021

Empreses familiars: no importa el país, hi haurà conflicte!

Les empreses familiars poden ser alemanyes, franceses o espanyoles, i totes s'enfronten a dificultats similars quan es tracta de la successió. Un article de The Economist, traduït per La Vanguardia, assenyalava que encara que les empreses familiars alemanyes són poderoses i reconegudes a tot el món, també sofreixen friccions a l'hora de cedir les regnes. ...

Planificar el futur de l'empresa programant una successió ordenada

Equip CEDEC

19-02-2020

Planificar el futur de l'empresa programant una successió ordenada

Planificar el futur empresarial d'una família empresària pot sonar a utopia, però si analitzem el nostre dia a dia, tant personal com professional, cada dia planifiquem abans de programar el que fem, encara que les finestres de temps en què ho fem siguin tan immediates que no ho percebem. Algunes planificacions són tan automàtiques que no les...

Subscriu-te a nostra newsletter!

Rebràs notícies mensuals sobre gestió estratègica empresarial i casos d'èxit dels nostres clients.