Estratègia Empresarial

La presa de decisions en pandèmia (i sempre)

28-01-2021

Luis Feliu

Director General CEDEC S.A.

Accedir al perfil

Al mar, les discussions apareixen quan el veler està desventat, sense nord, a la deriva. Quan el vent és fort, quan navega ràpid, tothom està atent i no hi ha temps per qüestions personals o banals. Això és el CEDEC fa a les empreses: marcar un destí segons els desitjos de la propietat, fixar un rumb en el qual tots se sentin còmodes, i gaudir navegant.

La presa de decisions en pandèmia (i sempre)

Prendre decisions és important en qualsevol moment de la nostra vida professional. Durant les situacions de crisis, encara és més important prendre bones decisions, però el nostre cervell no es troba en les millors condicions possibles: l'estrès, la pressió de resultats i la por d'equivocar-se juguen en la nostra contra.

El nostre cervell necessita condicions específiques per a funcionar de forma equilibrada. La neurociència encara no sap amb exactitud quals són els factors idonis, però sí ha investigat els factors que provoquen una disminució de les funcions cognitives i executives, com el prendre decisions, planificar, organitzar o prioritzar accions.

Les emocions fortes i l'estrès activen el sistema límbico, exciten l'amígdala, augmenten el nivell de neurohormones com el cortisol i neurotransmissors com l'adrenalina i entrem en manera activació corporal, fugida o atac, deixant les funcions cognitives reduïdes.

Actualment, la majoria de nosaltres estem en una situació d'alerta davant la situació general provocada per la pandèmia i la indefinició de la solució final, la qual cosa pot provocar errors en el pensament crític i en la interpretació d'informació que impactarà en l'encert en les decisions que prenguem. Necessitem reflexions sobre si estem caient en els errors que ens impedeixen avançar en la situació actual.

Quins són els 4 errors principals que impedeixen prendre bones decisions en pandèmia (i sempre)?

IMMOBILITAT O STATU QUO:

Quan prens decisions, t'inclines per una decisió per a seguir com estaves, els mateixos processos, els mateixos productes, els mateixos canals de distribució o segments de clients, etc. Ara pot ser un error que pot perjudicar la teva organització. La situació de COVID-19 és excepcional i necessita decisions i accions excepcionals. Atrevir-se a crear noves estratègies i accions per a la nova realitat que està emergint t'ajudarà a prendre bones decisions en pandèmia.

AVERSIÓ A la PERDUDA:

En les decisions ens fa mal més una pèrdua que no guanyar. El cervell tendirà a prendre un camí que li eviti el dolor abans que seguir la via de la recompensa. La por i la mentalitat fixa tendeixen a agafar les regnes i prendre decisions conservadores. Molt vinculada amb el biaix anterior, fer les coses com sempre per a evitar perdre. Atrevir-se a investigar noves accions possibles t'ajudarà a prendre bones decisions en pandèmia.

ANCORATGE:

A partir d'una informació o fet determinat, condicionar tot el procés de decisions. Prendre com a base una idea concreta i condicionar les decisions a aquest fet o idea. Per exemple: les vendes en comerços clàssics estan baixant. És un fet, però si prenem decisions només ancorats en aquesta idea, bloquejarem iniciatives, congelarem les possibles iniciatives innovadores de nous productes o serveis. Compartir i acarar amb altres persones els principis dels quals parts t'ajudarà a prendre bones decisions en pandèmia.

CONFIRMACIÓ:

Buscar informació que recolzi la idea o decisió presa per endavant i no fer cas o minimitzar la importància d'evidències que van en contra de la decisió inicial. una conjectura inicial i ignorar o minimitzar l'evidència que seria contradictòria. Per exemple, només seleccionar dades d'empreses que estan com nosaltres i no fer cas del que fan unes altres amb mesures diferents. Ser flexible i tenir una ment oberta t'ajudarà a prendre bones decisions en pandèmia.

CEDEC és el mentor, l'amic, el partner, el col·lega, el confident, l'assessor, el consultor que l'ajudarà a veure les coses des d'una perspectiva potser diferent, basada en centenars de casos idèntics o molt semblants que li convidarà a la reflexió i al debat intel·ligent.
Entre el seu coneixement de la realitat concreta i l'experiència global dels professionals sorgiran segur noves línies d'acció, noves estratègies, noves prioritats i noves maneres d'avançar cap a l'obtenció dels seus objectius personals i professionals

També et pot interessar

Equipo CEDEC

08-09-2021

Descarrega't la brochure de CEDEC

En CEDEC som experts en gestió estratègica. Des de 1965, tenim una sola missió que ha romàs inalterable després dels canvis que ha experimentat el món al llarg de tots aquests anys: acompanyar a l'empresari en el camí cap a l'Excel·lència Empresarial per a aconseguir les seves metes personals i professionals. Hem...

Germán Arribas y Juan Sánchez

01-09-2021

L'obligada adaptació de la distribució. Els dark store o magatzem fosc

La crisi pandèmica ens ha obligat a tots a adaptar-nos a una nova realitat de vida. Les accions més comunes de les nostres vides, com fer la compra, es van veure absolutament alterades. Aquesta situació provoco que les empreses de distribució haguessin d'adaptar-se a una forma diferent de demanda. Si bé és cert, que la formula ja estava inventada i en...

Subscriu-te a nostra newsletter!

Rebràs notícies mensuals sobre gestió estratègica empresarial i casos d'èxit dels nostres clients.