Estratègia Empresarial

La presa de decisions en pandèmia (i sempre)

28-01-2021

Luis Feliu

Director General CEDEC S.A.

Accedir al perfil

"CEDEC humanitza a las empreses, ajuda als empresaris en l'evolució de les seves empreses"

Prendre decisions és important en qualsevol moment de la nostra vida professional. Durant les situacions de crisis, encara és més important prendre bones decisions, però el nostre cervell no es troba en les millors condicions possibles: l'estrès, la pressió de resultats i la por d'equivocar-se juguen en la nostra contra.

El nostre cervell necessita condicions específiques per a funcionar de forma equilibrada. La neurociència encara no sap amb exactitud quals són els factors idonis, però sí ha investigat els factors que provoquen una disminució de les funcions cognitives i executives, com el prendre decisions, planificar, organitzar o prioritzar accions.

Les emocions fortes i l'estrès activen el sistema límbico, exciten l'amígdala, augmenten el nivell de neurohormones com el cortisol i neurotransmissors com l'adrenalina i entrem en manera activació corporal, fugida o atac, deixant les funcions cognitives reduïdes.

Actualment, la majoria de nosaltres estem en una situació d'alerta davant la situació general provocada per la pandèmia i la indefinició de la solució final, la qual cosa pot provocar errors en el pensament crític i en la interpretació d'informació que impactarà en l'encert en les decisions que prenguem. Necessitem reflexions sobre si estem caient en els errors que ens impedeixen avançar en la situació actual.

Quins són els 4 errors principals que impedeixen prendre bones decisions en pandèmia (i sempre)?

IMMOBILITAT O STATU QUO:

Quan prens decisions, t'inclines per una decisió per a seguir com estaves, els mateixos processos, els mateixos productes, els mateixos canals de distribució o segments de clients, etc. Ara pot ser un error que pot perjudicar la teva organització. La situació de COVID-19 és excepcional i necessita decisions i accions excepcionals. Atrevir-se a crear noves estratègies i accions per a la nova realitat que està emergint t'ajudarà a prendre bones decisions en pandèmia.

AVERSIÓ A la PERDUDA:

En les decisions ens fa mal més una pèrdua que no guanyar. El cervell tendirà a prendre un camí que li eviti el dolor abans que seguir la via de la recompensa. La por i la mentalitat fixa tendeixen a agafar les regnes i prendre decisions conservadores. Molt vinculada amb el biaix anterior, fer les coses com sempre per a evitar perdre. Atrevir-se a investigar noves accions possibles t'ajudarà a prendre bones decisions en pandèmia.

ANCORATGE:

A partir d'una informació o fet determinat, condicionar tot el procés de decisions. Prendre com a base una idea concreta i condicionar les decisions a aquest fet o idea. Per exemple: les vendes en comerços clàssics estan baixant. És un fet, però si prenem decisions només ancorats en aquesta idea, bloquejarem iniciatives, congelarem les possibles iniciatives innovadores de nous productes o serveis. Compartir i acarar amb altres persones els principis dels quals parts t'ajudarà a prendre bones decisions en pandèmia.

CONFIRMACIÓ:

Buscar informació que recolzi la idea o decisió presa per endavant i no fer cas o minimitzar la importància d'evidències que van en contra de la decisió inicial. una conjectura inicial i ignorar o minimitzar l'evidència que seria contradictòria. Per exemple, només seleccionar dades d'empreses que estan com nosaltres i no fer cas del que fan unes altres amb mesures diferents. Ser flexible i tenir una ment oberta t'ajudarà a prendre bones decisions en pandèmia.

CEDEC és el mentor, l'amic, el partner, el col·lega, el confident, l'assessor, el consultor que l'ajudarà a veure les coses des d'una perspectiva potser diferent, basada en centenars de casos idèntics o molt semblants que li convidarà a la reflexió i al debat intel·ligent.
Entre el seu coneixement de la realitat concreta i l'experiència global dels professionals sorgiran segur noves línies d'acció, noves estratègies, noves prioritats i noves maneres d'avançar cap a l'obtenció dels seus objectius personals i professionals

També et pot interessar

La importància de decidir el propi futur: la planificació estratègica com a resposta a la incertesa ambiental

Equip CEDEC

02-05-2022

La importància de decidir el propi futur: la planificació estratègica com a resposta a la incertesa ambiental

Quan es parla de planificació estratègica, és inevitable tenir en compte les crisis econòmiques actuals, els salts tecnològics i les pandèmies, esdeveniments que alteren profundament els plans dels empresaris i que són cada vegada més freqüents. El canvi constant sembla imposar-se i genera una sensació de desconcert en moltes...

LA RESILIÈNCIA EN LES EMPRESES: UNA MODA O UNA REALITAT? II EL PROCÉS DE CONVERTIR L'EMPRESA EN RESILIENT

Equip CEDEC

19-04-2022

LA RESILIÈNCIA EN LES EMPRESES: UNA MODA O UNA REALITAT? II EL PROCÉS DE CONVERTIR L'EMPRESA EN RESILIENT

Fa uns dies que en el nostre article LA RESILIÈNCIA EN LES EMPRESES: UNA MODA O UNA REALITAT? I, aclarim que la Resiliència és una necessitat per a les empreses que acredita la seva capacitat per a adaptar-se a les exigències del mercat i als canvis en els desitjos i les necessitats dels seus clients. Què pot fer un empresari per a desenvolupar una...

Subscriu-te a nostra newsletter!

Rebràs notícies mensuals sobre gestió estratègica empresarial i casos d'èxit dels nostres clients.