La importància de decidir el propi futur: la planificació estratègica com a resposta a la incertesa ambiental

02-05-2022

Equip CEDEC

Quan es parla de planificació estratègica, és inevitable tenir en compte les crisis econòmiques actuals, els salts tecnològics i les pandèmies, esdeveniments que alteren profundament els plans dels empresaris i que són cada vegada més freqüents. El canvi constant sembla imposar-se i genera una sensació de desconcert en moltes empreses, que lluiten per trobar una forma adequada de competir.

En aquest context, cada vegada més empresaris senten que perden el control del que ocorre amb la seva empresa. A vegades es convencen que l'èxit o el fracàs estan totalment determinats pel que ocorre fora de l'empresa.

De fet, un món cada vegada més incert i canviant proporciona una coartada perfecta per a no fer res, descoratjant una planificació estratègica per al futur. Fixar objectius a mitjà termini sembla inútil. Però és realment així?

La velocitat d'adaptació al canvi té un efecte positiu en el rendiment

De fet, és el contrari. Les empreses que s'adapten millor i més ràpid als canvis sobtats de l'entorn són les que obtenen els millors resultats perquè presten més atenció a les condicions de l'entorn. Tenen un millor rendiment i són més competitives en el seu mercat objectiu que els que estan deixant-se portar pels canvis. Això succeeix essencialment per dues raons:

  • Perquè les decisions estratègiques tindran degudament en compte que els canvis del mercat són cada vegada més freqüents. Per exemple, des del punt de vista de l'organització, poden preferir-se les estructures lleugeres, els organigrames més aviat plans i les aliances amb tercers per a gestionar els augments de càrrega de treball.
  • Perquè, tenint en compte les accions i condicions necessàries per a aconseguir determinats objectius, aquestes empreses s'adonen ràpidament dels efectes que poden tenir els canvis en aquestes condicions. En altres paraules, si, com deia Sèneca, "no hi ha vent favorable per al mariner que no sap on va", els que saben on van entenen bé si el vent "gira" i en quina mesura, i com ajustar el seu rumb en conseqüència.

La planificació estratègica garanteix que el camí per a la construcció futur (i quina més li importa a una empresa si no el futur?), té en compte les implicacions de les decisions preses en el present i, també, les possibles distorsions que “apareguin” a conseqüència dels canvis en l'entorn, de manera que s'aconsegueixi controlar el controlable i prevenir l'indesitjable.

A CEDEC, amb els seus més de 50 anys d'experiència a Europa amb milers de PIME, és un soci privilegiat per a afrontar les turbulències del mercat juntament amb els empresaris i trobar solucions innovadores i sostenibles a mitjà i llarg termini.

També et pot interessar

LA RESILIÈNCIA EN LES EMPRESES: UNA MODA O UNA REALITAT? II EL PROCÉS DE CONVERTIR L'EMPRESA EN RESILIENT

Equip CEDEC

19-04-2022

LA RESILIÈNCIA EN LES EMPRESES: UNA MODA O UNA REALITAT? II EL PROCÉS DE CONVERTIR L'EMPRESA EN RESILIENT

Fa uns dies que en el nostre article LA RESILIÈNCIA EN LES EMPRESES: UNA MODA O UNA REALITAT? I, aclarim que la Resiliència és una necessitat per a les empreses que acredita la seva capacitat per a adaptar-se a les exigències del mercat i als canvis en els desitjos i les necessitats dels seus clients. Què pot fer un empresari per a desenvolupar una...

LA RESILIÈNCIA EN LES EMPRESES: UNA MODA O UNA REALITAT? I

Equip CEDEC

13-04-2022

LA RESILIÈNCIA EN LES EMPRESES: UNA MODA O UNA REALITAT? I

EL CONCEPTE I LA NECESSITAT En els últims anys, el terme resiliència organitzativa aplicat al món empresarial ha cobrat cada vegada més rellevància, convertint-se en una "competència" organitzativa de facto de la que no es pot prescindir. Resiliència organitzativa: un factor d'èxit crític En un món cada vegada...

Subscriu-te a nostra newsletter!

Rebràs notícies mensuals sobre gestió estratègica empresarial i casos d'èxit dels nostres clients.