Family Partner

Empresa familiar o família d’Empresaris?

13-09-2019

Luis Feliu

Director General CEDEC S.A.

Accedir al perfil

"CEDEC humanitza a las empreses, ajuda als empresaris en l'evolució de les seves empreses"

Totes les empreses i organitzacions passen, durant algun moment de la seva història, per fases crítiques en les quals les decisions a prendre són de gran rellevància.

A les empreses familiars, una de les etapes més difícils de gestionar és la del relleu generacional. Quan la segona generació ha adquirit ja prou pes dins l’ecosistema de l’empresa i comença a prendre decisions operatives i executives, poden començar a sorgir enfrontaments o problemes múltiples. Aquests acaben trencant la cohesió familiar, en la majoria de casos, i així també acaben repercutint en l’eficàcia i la rendibilitat empresarial.

Cas 1:

La primera generació se sent forta i amb l’experiència suficient com per no tenir en compte les opinions de la segona. Pensen que aquests encara tenen molt per aprendre, que els ha anat molt bé fent les coses de la mateixa manera que sempre i que ja els arribarà el seu moment.

Cas 2:

La segona generació se sent més competent que la primera. Pensen que hi ha maneres més eficaces de fer les coses, que la tecnologia sempre els ho resoldrà tot i que s’ha sigut massa condescendent amb el personal, amb els clients i amb els proveïdors, durant molts anys.

Cas 3:

Entre els membres de la segona generació hi ha una forta disparitat de compromís, esforç, intensitat i implicació en el projecte d’empresa. Cada un pensa que té més drets que l’altre perquè és més eficaç i col·laborador.

Cas 4:

Hi ha membres de la segona generació que no treballen a l’empresa ni s’espera que ho facin, doncs ja tenen altres projectes personals. És a dir, formen part de la família, però no de l’empresa, tot i que senten que tenen determinats drets, igualment. Sobretot pel que fa al patrimoni familiar.

Afegim ara a aquests 4 casos la possibilitat, molt habitual, de que terceres persones, relacionades emocionalment, influeixin en les opinions dels actors principals, afegint complexitat sentimental a la problemàtica.

Per la gestió empresarial, la barreja entre els elements emocionals i subjectius i la informació racional i objectiva és una bomba de rellotgeria que, tard o d’hora, explota.

En definitiva, el que està succeint és una competició en la qual s’utilitzen com a armes les presumptes competències individuals, sense tenir en compte que sense cohesió familiar no hi ha empresa familiar, ni molt menys família empresària.

Solucionar aquest tipus de situacions des de dins és una tasca pràcticament impossible i, per suposat, molt perillosa. Problemes que tot just són incipients poden explotar amb conseqüències nefastes.

Per tant, la presència d’un agent extern, mediador professional, expert en centenars de casos i capaç d’escoltar, comprendre, entendre i conjuminar voluntats és la solució lògica en aquestes situacions. CEDEC ha treballat amb milers d’empreses familiars amb un únic objectiu: la perennitat de l’empresa, dels seus valors, de la seva aportació a la cohesió familiar i del seu avantatge competitiu.

CEDEC FAMILY PARTNER és molt més que unes instruccions de comportament, una organització o un Protocol Familiar. CEDEC FAMILY PARTNER parteix del respecte a la filosofia i cultura fundacional d’un empresari, adaptant-lo a una gestió moderna, segura, professional que asseguri la meta final de l’empresa familiar: oferir als membres de la família un futur serè i positiu.

També et pot interessar

Empreses familiars: no importa el país, hi haurà conflicte!

16-02-2021

Empreses familiars: no importa el país, hi haurà conflicte!

Les empreses familiars poden ser alemanyes, franceses o espanyoles, i totes s'enfronten a dificultats similars quan es tracta de la successió. Un article de The Economist, traduït per La Vanguardia, assenyalava que encara que les empreses familiars alemanyes són poderoses i reconegudes a tot el món, també sofreixen friccions a l'hora de cedir les regnes. ...

L'empresa familiar i els seus reptes en l'actualitat

Antonio Balaguer

16-11-2020

L'empresa familiar i els seus reptes en l'actualitat

La família empresarial sempre està plena de reptes. Entre aquests reptes és necessari destacar els següents: model de negoci, línies de comunicació, professionalització, implicació de les persones i relleu generacional. Encara que els analitzem per separat, els cinc estan íntimament relacionats. El model de negoci és el primer...

Subscriu-te a nostra newsletter!

Rebràs notícies mensuals sobre gestió estratègica empresarial i casos d'èxit dels nostres clients.