Estratègia Empresarial

El desafiament dels empresaris: resistir al COVID-19 i construir un futur a prova de crisi

23-04-2020

Luis Feliu

Director General CEDEC S.A.

Accedir al perfil

"CEDEC humanitza a las empreses, ajuda als empresaris en l'evolució de les seves empreses"

La pandèmia provocada pel COVID-19 ha posat, lamentablement al món, a la humanitat i, òbviament a les empreses davant un dels desafiaments més complexos de les últimes dècades.
De sobte, ens enfrontem a una crisi completament inesperada i amb uns efectes que encara són difícils de predir i mesurar.
Per tant, els empresaris han de ser capaços de gestionar els problemes conseqüents a curt termini, al mateix temps que dissenyen una estratègia per a una nova realitat que els acompanyarà durant molt de temps.

EL PRESENT
Teletreball: com gestionar la nova força de treball digital

La màxima prioritat per a aquells que dirigeixen un negoci avui dia és protegir la salut i la seguretat de les persones que treballen en l'empresa. Per aquesta raó, fins i tot abans de l'entrada en vigor dels decrets d'alarma i el confinament conseqüent, moltes empreses preparades per a activar el teletreball han encoratjat i implementat immediatament la possibilitat de treballar a distància, evitant així moviments innecessaris per a reduir els riscos.

El teletreball ja existia a Espanya des de fa molts anys, però més com una fórmula per a compaginar la vida familiar i la professional o de poder comptar amb la col·laboració de personal extern molt especialitzat, però mai d'una manera tan global, extensa i prolongada basada en la protecció interna i externa.

Ara els empresaris han d'aprendre a liderar una "força de treball digital", equips de persones que no comparteixen un espai físic i que treballen junts gràcies als mitjans que aporta la tecnologia i la innovació, però sense cap contacte físic. Aquest és sens dubte un desafiament bastant complex en la gestió directa dels col·laboradors, però al mateix temps representa un important pas endavant per a la innovació empresarial que cal saber aprofitar.

D'altra banda, aquesta distància social amb la qual sembla que haurem de conviure durant molt de temps canviarà molts aspectes més en la vida empresarial per les prohibicions administratives i per la pròpia ètica professional. Coses molt normals fins ahir ja no seran possibles. Reunions multitudinàries i en ocasions inútils, acompanyaments sobre el terreny a comercials o tècnics poc justificades, viatges o desplaçaments sense objectius molt definits, considerar els processos de control dels riscos laborals com una obligació administrativa, són accions que definitivament han passat a millor vida com el tèlex o la màquina d'escriure en el seu moment.

En aquest sentit, l'emergència COVID-19 ha de ser aprofitada com una acceleradora de canvis en les empreses, la qual cosa també requereix un major exercici de delegació per part de les persones amb funcions de coordinació i un major sentit de responsabilitat per part dels membres de l'equip.

EL FUTUR
Gestionar el xoc a curt termini i imaginar l'estratègia a llarg termini

Al mateix temps, a més, la missió dels empresaris és mirar al futur: repensar plans i organitzacions en diferents escenaris. Aquesta crisi canviarà per sempre la forma en què veiem i gestionem el negoci i posarà a les empreses davant vells desafiaments, com el retorn de les fronteres, els nacionalismes, i els bloquejos i encariment del moviment de persones i mercaderies, i nous, com la gestió de riscos des d'un punt de vista estratègic. Aquesta visió a llarg termini no limitada a resoldre els problemes més urgents serà necessària per a crear un negoci nou i més resistent.

La gestió de riscos és un aspecte cada vegada més crucial en els negocis. No obstant això, la crisi causada per COVID-19 ha demostrat quant treball han de fer encara les empreses en aquest sentit. Avui dia, encara amb massa freqüència, la gestió de riscos en l'empresa es limita a escenaris més o menys predictibles, més o menys complexos, però sempre vinculats només a l'esfera de negoci i sempre gestionat des del punt de vista del compliment a curt termini d'objectius i obligacions i no des d'un punt de vista estratègic.

Això ja no és suficient avui. Aquesta crisi ho està demostrant. El risc és un aspecte generalitzat i intrínsec de la societat contemporània, interconnectada i globalitzada, que es mou i canvia a una velocitat mai vista, per la qual cosa és imprescindible implantar un mecanisme de gestió de riscos, inclosos els riscos geopolítics, socials i sanitaris, i que, a més, siguin predictius per a minimitzar al màxim les seves conseqüències.

CEDEC, EL PASSAT, EL PRESENT I EL FUTUR
CEDEC afegeix a la seva capacitat d'ajuda a les empreses i empresaris una experiència preciosa en les circumstàncies actuals. Estem acompanyant a empreses que ens van donar la seva confiança fa més de 50 anys…i seguim amb ells. Hem treballat amb els avis fundadors, després amb els pares i després amb els néts de milers d'empreses familiars que han passat per multitud de vicissituds i de les quals han sortit airosos. Aquesta serà una crisi, gravíssima sí, però una més en la història d'aquelles empreses que entenguin que a més tenen ara una oportunitat de repensar la seva organització, la seva estratègia i el seu “modus operandi”

“Quan surtis d'aquesta tempesta, no seràs la mateixa persona que va entrar en ella. D'això es tracta la tempesta”
(H. Murakami)

També et pot interessar

La importància de decidir el propi futur: la planificació estratègica com a resposta a la incertesa ambiental

Equip CEDEC

02-05-2022

La importància de decidir el propi futur: la planificació estratègica com a resposta a la incertesa ambiental

Quan es parla de planificació estratègica, és inevitable tenir en compte les crisis econòmiques actuals, els salts tecnològics i les pandèmies, esdeveniments que alteren profundament els plans dels empresaris i que són cada vegada més freqüents. El canvi constant sembla imposar-se i genera una sensació de desconcert en moltes...

LA RESILIÈNCIA EN LES EMPRESES: UNA MODA O UNA REALITAT? II EL PROCÉS DE CONVERTIR L'EMPRESA EN RESILIENT

Equip CEDEC

19-04-2022

LA RESILIÈNCIA EN LES EMPRESES: UNA MODA O UNA REALITAT? II EL PROCÉS DE CONVERTIR L'EMPRESA EN RESILIENT

Fa uns dies que en el nostre article LA RESILIÈNCIA EN LES EMPRESES: UNA MODA O UNA REALITAT? I, aclarim que la Resiliència és una necessitat per a les empreses que acredita la seva capacitat per a adaptar-se a les exigències del mercat i als canvis en els desitjos i les necessitats dels seus clients. Què pot fer un empresari per a desenvolupar una...

Subscriu-te a nostra newsletter!

Rebràs notícies mensuals sobre gestió estratègica empresarial i casos d'èxit dels nostres clients.