El benefici de l'ètica en les pimes

30-04-2021

OLGA GUIDOTTI

El benefici de l'ètica en les pimes

Programa Compliance. Compliment normatiu.

És sabut que les empreses, els empresaris, tenen un compromís amb la societat. De fet, en qualsevol pla d'empresa s'inclou una declaració d'intencions que formen part de la missió i visió d'aquesta, en la qual manifesten el seu compromís social. Això, que hauria de formar part de manera comuna de l'ADN de qualsevol empresa, ha de convertir-se en una realitat. Hauria de ser un veritable compromís ètic amb la societat. De fet, és un compromís de l'empresari a través de la seva empresa.

Però a CEDEC preferim parlar dels avantatges més que de les obligacions. Nosaltres entenem el compromís ètic com una oportunitat de posicionament en el mercat, on no sols l'empresari presenta el seu catàleg de productes i serveis, sinó que a més ho fa amb un compromís respecte a la societat, als seus col·laboradors, als seus partners... És una oportunitat per a presentar als clients un projecte empresarial ètic, per tant, alineat amb el seu entorn social.

Però el compliment ètic és molt més, és també una manera d'evitar riscos que tot incompliment porta aparellats.
Per tant, el compliment ètic suposa una limitació dels riscos inherents a l'activitat empresarial i una oportunitat de posicionament de mercat. Tot això es concreta per mitjà d'un Programa de Compliance.

Però Què és i que persegueix el Programa Compliance?

El Programa Compliance busca l'ètica de l'empresa com una manera de fer negocis més transparent, més sana, més justa, més compromesa.

Representa, en si mateix, un canvi cultural de gran importància en les empreses. Passarem de l'empresari d'èxit que buscava el benefici sobre totes les coses i per “gairebé” qualsevol mitjà a l'empresari compromès amb la societat i que se sent preocupat i implicat en què el benefici que genera la seva empresa sigui el més alt possible, sens dubte, però no a costa de qualsevol cosa. L'empresari que persegueix i obté beneficis respectant les normes, el medi ambient, complint amb els seus accionistes, amb els seus clients, en definitiva, amb la societat en el seu conjunt.

És més, el Programa Compliance, no sols aspira a una excel·lència ètica en l'empresa, sinó que implica un canvi d'actuació en l'activitat d'aquesta, controlant els riscos per incompliments normatius que poden portar l'empresa a la ruïna econòmica o reputacional. Finalment, la seva aplicació representa un reconeixement social entre tots els agents socials amb els quals interactua, per exemple: Personal, clients, proveïdors, creditors, bancs, administració pública, etc.

Però Quins altres avantatges aporten el Compliance per a l'empresari? És obligatori?

El Compliance passa a formar part de la nostra legislació a través de la reforma del Codi Penal amb la Llei orgànica 1 /2015. Països com els EUA, Austràlia, Alemanya, Itàlia, ja havien incorporat el Compliance a la seva normativa.

Amb la reforma del Codi Penal, l'empresa pot quedar eximida o atenuar la seva responsabilitat penal si compten amb un programa de Compliance (model de prevenció de delictes).

D'altra banda, la Llei 9/2017 de contractes del sector públic, aplicable a les empreses que pretenen contractar amb organismes públics, estat, comunitats autònomes, diputacions, ajuntaments, aixeca la prohibició de contractar si l'empresa sancionada paga la sanció i implanta un programa de Compliance.

A més, en els expedients que tramita la CNMC (Comissió nacional dels Mercats i la competència), en matèria de competència, també té en compte el programa de Compliance que implant l'organització per a modular la sanció.

Com és sabut les primeres empreses a implantar un Programa Compliance són les grans empreses, però aquestes, amb cada vegada més freqüència pregunten o sol·liciten als seus proveïdors (PIMES) pel seu programa Compliance.

El Programa de Compliance no és obligatori, és una manera de prevenir incompliments que demostra l'autoresponsabilitat i que cada vegada es tindrà més en compte pels poders públics en imposar sancions a més de demostrar la cultura ètica de l'empresa millorant la seva imatge.

Com s'inicia un programa de Compliance en una PIME? Existeix una norma?

El Programa Compliance comença amb el compromís de l'òrgan de govern quant al compliment de la normativa que li és aplicable. Després d'aquest compromís s'estableix un pla l'objectiu del qual és dotar a l'organització d'una conducta ètica a tots els nivells, així com, control i, en conseqüència, minimització, dels riscos propis de la seva activitat.

No existeix una norma nacional, però si es poden seguir diferents estàndards internacionals per a la seva confecció: ISO/UNEIX 19.691, ISO 37.001, AS 3806-2006, ISO 37.301, són alguns exemples.

Durant quant temps s'ha d'aplicar un Programa Compliance?

Ha arribat per a quedar-se. El programa Compliance és continuat en el temps. Implica un canvi de cultura de l'empresa que engloba a tots els actors que formen part d'aquesta. Una vegada dissenyat i implantat en l'empresa perquè el Programa de Compliance resulti eficaç és necessari alimentar-lo, revisar-lo i modificar-lo per a adaptar-lo a les necessitats de l'empresa. El Programa Compliance s'acobla i integra en l'organització, s'àmplia i modifica amb qualsevol transformació que tingui l'empresa al llarg de la seva existència.

A CEDEC, en la nostra missió de donar el màxim servei a la seva empresa, comptem amb veritables especialistes que els ajudaran a dissenyar el Programa Compliance que necessita la seva organització.

També et pot interessar

Óscar Cintas

25-02-2021

Més val prevenir que curar... val també per als ciberatacs

No sempre ens preocupem per la seguretat informàtica. No obstant això, és tan important com les EPI. Per què? Perquè les PIMES són més vulnerables, ja que els pirates informàtics saben que es dediquen menys recursos a protegir les seves infraestructures informàtiques. Els costos d'aquests atacs són molt elevats i...

Juan Sánchez

14-04-2020

El Pla d'Arrencada comença AHIR.

El moment d'actuar és AVUI Aquestes desbordat pels esdeveniments? Qui no ho està? Fins fa poc alguns encara s'atrevien a ignorar la realitat, però ara la realitat els ha passat per damunt, sense contemplacions. Una bona bufetada. Ara, tots hem pres consciència de la realitat, i el pitjor desconeixem encara el seu veritable abast. Fa unes poques setmanes, totes...

Subscriu-te a nostra newsletter!

Rebràs notícies mensuals sobre gestió estratègica empresarial i casos d'èxit dels nostres clients.