Publicat per cedec el 24-10-2017

Treballar massa hores disminueix la productivitat dels treballadors

En els darrers anys s’està parlant molt de la conciliació laboral, la jornada intensiva, la racionalització dels horaris o el dret a no respondre trucades telefòniques que siguin de treball durant el temps lliure, però la veritat és que a Espanya els treballadors s’hi estan cada vegada més hores, i tots aquests conceptes semblen més una utopia que una possibilitat real. Com a conseqüència, està minvant la productivitat dels treballadors i, per tant, també la de les empreses.

A CEDEC creiem que és important que les empreses superin la cultura presencialista que impera al nostre país, i apostin per utilitzar mesures que afavoreixin la conciliació, ja que només d’aquesta manera aconseguiran atreure els millors treballadors, així com afavorir la seva creativitat i capacitat d’innovació. Per això, volem compartir aquest article d’Expansión en el qual s’expliquen les conseqüències de seguir augmentant la jornada laboral efectiva.



A Espanya el nombre dhores treballades està augmentant i, de fet, durant el primer trimestre de l’any 2017 els treballadors van treballar un 4,5 % més de temps respecte a l’any anterior. La situació és encara pitjor en sectors com el de la construcció i el la indústria: si tenim en compte les zones, els canaris serien els que dediquen més hores del dia a treballar, mentre que les jornades laborals més raonables es trobarien a Euskadi.

En general, sortir de treballar a les sis de la tarda a Espanya sembla una missió impossible, fins i tot quan el contracte ho estipula d’aquesta manera. Les empreses premien els treballadors que passen més temps asseguts a la cadira (independentment del que hi facin) i aquells qui surten sempre a la seva hora són mirats amb recel, com si el seu compromís amb l’empresa fos menor.

No obstant això, el que mata el compromís del treballador, així com la seva productivitat i la capacitat de generar noves idees, és treballar un nombre dhores excessiu i aquest incentiu de ser presencialista. Això per no dir que, d’aquesta manera, les empreses obtenen professionals pitjors, ja que augmenta la rotació (els millors treballadors, com que es cremen aviat, busquen altres oportunitats) i es limita l’accés dels més talentosos a posicions superiors (ja que es prefereix ascendir a qui passa moltes hores a l’oficina).

Aquesta situació xoca frontalment amb els desitjos dels treballadors, que cada vegada valoren més el seu temps, i a vegades fins i tot prioritzen un bon horari respecte un sou més elevat. Les noves empreses del tipus start up s’estan aprofitant ja d’aquesta mentalitat, perquè saben que treballar menys hores és el millor reclam per captar talent sense augmentar excessivament dels costos. Mentrestant, la major part de les empreses tradicionals segueixen ancorades a la mentalitat de “com més temps passi un treballador a l’oficina, millor”, la qual cosa fa que perdin productivitat i que siguin menys competitives, tant al mercat laboral com al mercat de consum final.

Per això, des de CEDEC, Centro Europeo de Evolución Económica, animem a totes les petites empreses a establir noves estratègies i a modificar la seva organització per tal d’adaptar nous horaris, que permetin una millor conciliació entre la vida personal i la laboral, a més de respectar sempre el temps lliure dels seus treballadors. Evidentment, no tots els treballadors podran sortir de treballar a les sis, però sí que es poden implantar mesures per tal de garantir el compliment de les jornades laborals racionals, sempre anteposant la productivitat a la cultura presencialista. Només d’aquesta manera s'aconseguirà retenir el talent i assolir una implicació real dels treballadors amb l’empresa, que redundi en el creixement de la mateixa i l’excel·lència empresarial a llarg termini.

Imatge El cardiòleg a casa

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Camp obligatori.
Camp obligatori/erroni.
Camp obligatori.

Noticies Relacionades

Publicat per cedec el 19-10-2023

El paper fonamental del director general en l'empresa familiar i en la Pyme

Una figura cridada a marcar el rumb de l'empresa cap a l'èxit Potser la teva empresa no està en una posició que justifiqui la figura d'un director general aliè a la família o a l'accionariat. Però, en qualsevol cas, si aquest paper l'exerceixes tu com a empresari, aquest article et serà molt útil. A CEDEC, Consultoria(...)

Publicat per cedec el 12-09-2023

Com promoure la salut mental en les empreses

Fomentant el Benestar dels Treballadors i l'Èxit Empresarial En l'entorn empresarial actual, on la competitivitat i el rendiment són factors clau, la salut mental dels treballadors s'ha convertit en un tema de vital importància. A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica, més que consultors de l'empresa, som consellers dels(...)

Subscriu-te a nostra newsletter!

Rebràs notícies mensuals sobre gestió estratègica empresarial i casos d'èxit dels nostres clients.