Publicat per el 12-09-2023

Com promoure la salut mental en les empreses

Fomentant el Benestar dels Treballadors i l'Èxit Empresarial

En l'entorn empresarial actual, on la competitivitat i el rendiment són factors clau, la salut mental dels treballadors s'ha convertit en un tema de vital importància.

CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica, més que consultors de l'empresa, som consellers dels empresaris de pimes i d'empreses familiars. Els empresaris visionaris comprenen que el benestar emocional, psicològic i social dels seus empleats és fonamental per a aconseguir l'èxit a llarg termini.

En aquest article, explorarem els objectius i beneficis de promoure la salut mental en les empreses, així com algunes estratègies i recomanacions per a aconseguir-lo.

L'Ideal Empresarial: Objectius d'una Salut Mental Òptima

Per a un empresari modern, compromès i amb visió de futur, l'objectiu essencial és crear un entorn laboral saludable, que promogui el benestar dels empleats.

A partir d'aquí, podrà anar concretant més si trasllada aquest gran propòsit a objectius específics:

Millorar l'acompliment i la productivitat: La salut mental òptima dels empleats aconsegueix major grau de compromís i motivació. Això condueix a un augment de la productivitat i a un millor rendiment individual i col·lectiu.

Reduir l'absentisme i el presentismo: Els problemes de salut mental, com l'estrès i l'ansietat, poden portar a un augment en l'absentisme (ausentismo laboral) i al presentismo (ser present físicament, però amb una disminució del rendiment).

Augmentar la satisfacció i retenció dels empleats: Els treballadors que se senten valorats i recolzats en el seu benestar emocional i psicològic tenen una major satisfacció laboral. Això, al seu torn, millora la retenció del talent i redueix els costos associats amb la rotació de personal.

Millorar la reputació i atreure talent: Les empreses que es preocupen per la salut mental dels seus empleats i creen un entorn de treball saludable atreuen a professionals talentosos. Això contribueix a una sòlida reputació corporativa i a un avantatge competitiu en el mercat laboral.

Els beneficis de promoure una salut mental òptima en l'entorn laboral

La promoció de la salut mental en l'entorn laboral no sols beneficia als empleats, sinó també als empresaris. Alguns dels beneficis clau inclouen:

Major benestar i felicitat: Fomentar la salut mental crea un ambient de treball positiu, la qual cosa porta a una major satisfacció i felicitat dels empleats. Els treballadors emocionalment equilibrats són més propensos a experimentar un major sentit de propòsit i connexió amb el seu treball.

Millor col·laboració i treball en equip: Un bon estat de salut mental afavoreix la comunicació efectiva, la col·laboració i el treball en equip. Els empleats se senten més còmodes compartint idees, resolent problemes i treballant junts per a aconseguir objectius comuns.

Major creativitat i innovació: Quan els treballadors se senten segurs i recolzats, són més propensos a prendre riscos i a pensar de manera creativa. Una bona salut mental fomenta la innovació i el desenvolupament de noves idees, la qual cosa impulsa el creixement i la competitivitat de l'empresa.

Reducció de conflictes i tensions: Una cultura organitzativa que promou la salut mental ajuda a reduir els conflictes i les tensions a l'entorn de treball. Els empleats se senten secundats i valorats, la qual cosa disminueix l'estrès laboral i millora les relacions interpersonals.

Estratègies per al benestar emocional, psicològic i social

La cultura organitzativa de l'empresa exerceix un paper fonamental a l'hora de desenvolupar estratègies veritablement eficaces.

En l'èxit de les estratègies, que ara veurem, són clau una cultura de lideratge exercit amb compromís, que promogui una comunicació oberta i respectuosa, i una política de pràctiques inclusives.

Entre aquestes estratègies destacarem 4:




  • Fomentar una cultura de suport en la qual domini l'empatia i que ha de garantir que els empleats se sentin assegurances per a buscar ajuda quan la necessitin.

  • Proporcionar programes de benestar que abordin aspectes físics, mentals i emocionals. Això pot incloure activitats com a sessions d'exercicis, programes de meditació o mindfulness, i tallers de gestió de l'estrès.

  • Establir límits i promoure l'equilibri entre el treball i la vida personal. Es poden implementar polítiques que fomentin l'ús responsable de la tecnologia i la desconnexió fora de l'horari laboral.

  • Proporcionar capacitació i recursos és crucial per a promoure la consciència i comprensió dels problemes relacionats amb la salut mental en el treball. Això inclou oferir informació sobre l'estrès, l'ansietat i la gestió emocional.



CEDEC, Consultoria líder a Europa en gestió, direcció i organització d'empreses, volem que abastos l'Excel·lència Empresarial. Un empresari d'una pime o d'una empresa familiar compromès i amb visió de futur ha de tenir entre les seves prioritats el benestar de tot el seu equip. Això, com hem vist en aquest article, només pot reportar-li una organització més forta i una empresa més reeixida.

Tens implantada una cultura organitzativa en la teva empresa que t'ajudi a fomentar la salut mental dels teus treballadors?

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Camp obligatori.
Camp obligatori/erroni.
Camp obligatori.

Noticies Relacionades

Publicat per el 19-10-2023

El paper fonamental del director general en l'empresa familiar i en la Pyme

Una figura cridada a marcar el rumb de l'empresa cap a l'èxit Potser la teva empresa no està en una posició que justifiqui la figura d'un director general aliè a la família o a l'accionariat. Però, en qualsevol cas, si aquest paper l'exerceixes tu com a empresari, aquest article et serà molt útil. A CEDEC, Consultoria(...)

Publicat per el 13-07-2023

La importància de la prevenció de riscos laborals

Com evitar l'impacte negatiu en la seguretat dels treballadors i en els resultats de l'empresa La prevenció de riscos laborals és una de les principals preocupacions per a les empreses de totes les grandàries, especialment per a les pimes. A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica, treballem amb empresaris de pimes i d'empreses familiars(...)

Subscriu-te a nostra newsletter!

Rebràs notícies mensuals sobre gestió estratègica empresarial i casos d'èxit dels nostres clients.