Publicat per cedec el 05-03-2019

Quins són els tipus d’autònoms més habituals?

A l’hora d’emprendre, una de les primeres decisions que cal prendre és si constituir-se com a empresa o bé operar com a autònom. Tots els que trien la segona opció hauran de cotitzar a la Seguretat Social dins del Règim Especial de Treballadors Autònoms (l’anomenat RETA), però això no vol dir que tots siguin iguals. Dins dels autònoms, existeix una gran varietat depenent de l'activitat empresarial i la manera de dur-la a terme.

A CEDEC sabem que hi ha molts tipus d’autònoms diferents, també a escala legal, i que el seu enquadrament fiscal i laboral s’adapta a les particularitats de cadascun. És per això que compartim aquest article on repassem les característiques d’alguns dels grups d’autònoms més freqüents.



El més habitual és el treballador autònom; en qui normalment pensem, quan parlem d’autònoms. Són aquells que gestionen un petit negoci al seu nom i que poden tenir (o no) treballadors contractats. Una altra figura molt semblant és la del professional autònom, però en aquest cas exerceixen professions liberals i habitualment ho fan de forma freelance. També existeixen, però, altres tipus de treballadors per compte propi.

L’autònom col·laborador

És un familiar directe d’un autònom (ja sigui cònjuge, fill, pare i resta de familiars, per consanguinitat o afinitat fins el segon grau), que treballi directament per a ell de manera habitual.

Aquest tipus d’autònoms disposen d’un seguit de bonificacions especials (no fan declaració de l’IVA ni pagament fraccionat de l’IRPF), amb la finalitat d’afavorir la seva cotització.

L’autònom depenent

Es tracta d’un autònom que treballa principalment per a un únic client (a qui factura un 75 % o més del total de la seva facturació) i que a més no pot tenir treballadors al seu càrrec. Té dret a vacances (tot i no ser pagades). Són els anomenats TRADE i tenen una consideració diferent de la resta a efectes legals.

L’autònom societari

Quan un treballador o professional autònom té un negoci que adquireix una certa dimensió (per volum de negoci i per la quantitat de treballadors contractats), el més habitual és optar per crear una societat per tal de reduir així la quantitat d’impostos pagats i limitant la responsabilitat personal de l’emprenedor (tot i que també es pot constituir una societat des d’un principi).

Aquesta figura jurídica es destina als socis amb control efectiu d’una societat mercantil i implica diferents obligacions i majors cotitzacions que la resta de treballadors autònoms.

L’autònom agrari

Els treballadors per compte propi del sector agrícola estan subjectes a un règim específic a la Seguretat Social: el Sistema Especial per a Treballadors per Compte Propi Agraris (l’anomenat SETA). Tot i que els drets i deures són similars a la resta d’autònoms, hi ha algunes característiques específiques, com ara una cotització mensual una mica inferior.

A CEDEC, Centre Europeu d’Evolució Econòmica, considerem fonamental que els autònoms coneguin quina figura es correspon amb les seves característiques personals i professionals, perquè puguin gaudir dels avantatges i bonificacions aplicables al seu cas. Sempre tenint en compte que la majoria de les seves obligacions fiscals i administratives són les mateixes.

Imatge TICpymes

1 Comentaris

Deixa el teu comentari

Camp obligatori.
Camp obligatori/erroni.
Camp obligatori.

rosalia barriach sugranyes 10/03/2024

veient les diferentes modalitats d´autonom que aqui estan especificades, veig que jo pertanyo al tipus d´autonom dependent. nomes treballo per una empresa com a broker. busco clients especialment al Asia i cobro per les vendes. Fa quasi 2 anys que s´ha m´ha baixat la quota d´autonoms que pagava dúns 330Eu al mes a uns 30 eu. degut a que no vivia a Espanya, vaig tornar al 2007. he estat treballant fixa i fa uns 5 o 6 anys d´autonoma. llavors quan vaig tenir els 15 anys treballats de minim.. i degut a la meva edat, em van rebaixar la quota. la meva pregunta es: puc donar- me de baixa d´autonom els mesos que no ingreso i donar- me d´alta 4 vegades al any al final de cada trimestre? la meva facturacio es nomes una fatura de IVA al trimestre. si aixi fos.. puc cobrar la jubilacio durant els mesos que no facturo? gracies pels seus comentaris

Noticies Relacionades

Publicat per cedec el 01-12-2023

Informes empresarials: com evitar riscos per a la teva empresa

La informació és com una assegurança a (gairebé) tot risc. Gran part de la teva activitat com a empresari consisteix a establir relacions comercials o fer negocis amb altres empreses. Tant quan ets tu el client, com quan actues com a proveïdor. En tots dos casos, has de saber amb qui mantens la teva relació comercial. No et llançaries per una costa en(...)

Publicat per cedec el 21-11-2023

La importància del flux de caixa en la teva empresa

Mantenint en ordre les finances Tota empresa té com a objectiu créixer i ser rendible. Això dit així, pot semblar de Perogrullo Però, encara que moltes empreses generen guanys en el paper, acaben enfrontant-se a dificultats financeres. Això sol passar quan es realitza una mala gestió financera. A CEDEC, Consultoria d'Organització(...)

Subscriu-te a nostra newsletter!

Rebràs notícies mensuals sobre gestió estratègica empresarial i casos d'èxit dels nostres clients.