Publicat per cedec el 19-10-2017

Espanya és un país de pimes (però necessita més grans empreses)

[caption id="attachment_5534" align="aligncenter" width="700"] ID:144267848[/caption]

Sens dubte, Espanya és un país de pimes. Actualment, el 99 % del teixit empresarial el formen les petites companyies, que efectuen una tasca clau per dinamitzar l'economia espanyola, augmentar l'ocupació i crear riquesa. Dit això, no s'ha de perdre de vista que l'objectiu ha de ser sempre continuar creixent i evitar estancar-se en el petit format.

A CEDEC sabem que, malgrat la mala reputació que tenen, les grans empreses no només són importants, sinó també molt beneficioses. Principalment per a si mateixes, perquè quan creixen aconsegueixen ser més productives i competitives, consolidant-se a llarg termini, mentre que la supervivència per a les pimes és molt més difícil. Però també per a l'economia del país on operen. Per això compartim aquest interessant anàlisi d'Expansión en el qual es repassen algunes de les raons per les quals Espanya hauria de facilitar el creixement de les seves empreses.



Què poden oferir les empreses més grans?

En l'actualitat, solament el 0,1 % de les empreses espanyoles compten amb més de 250 treballadors i, no obstant això, proporcionen el 37 % del total de l'ocupació privada, abonen un salari un 45 % superior al de les pimes i generen el 32 % de tot el PIB privat del país. És a dir, proporcionalment, aporten molt a l'economia espanyola.

A més, aquestes empreses aconsegueixen arribar a nivells de productivitat molt més elevats i són més propenses a innovar en totes les àrees empresarials. Però no és necessari aconseguir arribar als 250 treballadors per començar a gaudir dels avantatges vinculats a la mida: les empreses mitjanes (d'entre 50 i 250 empleats) també són més productives que les petites empreses i, així, encara que només representen el 0,6 % del total d'empreses, proporcionen el 15 % de l'ocupació, el 20 % del PIB privat i més del 20 % de les exportacions.

De fet, és fàcil comprovar que als països amb economies més fortes, la presència de mitjanes i grans empreses sol ser més elevada que a Espanya; a Alemanya aquestes empreses suposen el 2,4 % del total, i a Suïssa, el 4,8 %. Això succeeix perquè les companyies d'una mida més gran aconsegueixen un creixement més gran, tenen més capacitat per internacionalitzar-se, millorar els seus productes i crear llocs de treball i, en definitiva, els resulta més fàcil adaptar-se als canvis de l'entorn.

Per què no hi ha més grans empreses a Espanya?

Tot i que les grans empreses són beneficioses per a qualsevol país, la legislació espanyola no promou el creixement empresarial, sinó que, per contra, estableix nombroses traves administratives. Es consideren gairebé com una oportunitat infinita de recaptació, les sotmeten a càrregues i obligacions múltiples, mentre que per afavorir el creixement de les pimes existeixen nombroses exempcions. En definitiva, s'incentiven les petites empreses perquè segueixin sent petites, ja que d'aquesta manera s'eviten els costos fiscals i reguladors que implica canviar d'estatus.

A CEDEC, Centro Europeo de Evolución Económica, creiem que és important que totes les empreses apostin per reinvertir el seu capital en millorar el seu model de negoci, aconseguint així el creixement i una excel·lència empresarial que no només beneficiï les empreses, sinó també l'economia del país. No obstant això, seria recomanable que, a més, la política estatal aplanés el camí a les pimes que poden fer el salt a mitjanes i grans empreses, intentant eliminar traves i evitant incentius que premiïn les companyies que es mantenen per sota dels 50 treballadors.

Imatge Dir & Ge Executive Network

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Camp obligatori.
Camp obligatori/erroni.
Camp obligatori.

Noticies Relacionades

Publicat per cedec el 06-08-2020

Auditories energètiques: què són i per què són importants per a les empreses

Des de 2016 totes les empreses espanyoles amb més de 250 treballadors i totes les que facturin més de 50 milions d'euros en volum de negoci –independentment de la seva mida– estan obligades a fer una auditoria energètica. Ara bé, tot i aquesta obligació legal, realment poques companyies l'estan fent. A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica líder a Europa en gestió, direcció(...)

Publicat per cedec el 19-03-2020

Com és la governança de les empreses familiars espanyoles?

Les empreses familiars tenen un pes indubtable en l'economia espanyola. Suposen el 90 % del total de companyies privades, aporten el 57 % del PIB i generen el 67 % de l'ocupació. No obstant això, sovint aquest tipus d'empreses es veuen desbordades a l'hora de planificar la seva successió, o assegurar una governança objectiva aliena a motivacions emocionals. A CEDEC sabem que les empreses(...)

Subscriu-te a nostra newsletter!

Rebràs notícies mensuals sobre gestió estratègica empresarial i casos d'èxit dels nostres clients.