Publicat per cedec el 19-03-2020

Com és la governança de les empreses familiars espanyoles?

Les empreses familiars tenen un pes indubtable en l'economia espanyola. Suposen el 90 % del total de companyies privades, aporten el 57 % del PIB i generen el 67 % de l'ocupació. No obstant això, sovint aquest tipus d'empreses es veuen desbordades a l'hora de planificar la seva successió, o assegurar una governança objectiva aliena a motivacions emocionals.

A CEDEC sabem que les empreses familiars han d'enfrontar-se a uns reptes molt particulars en matèria de gestió, i és per això que considerem important analitzar com és la governança de les empreses familiars espanyoles. Avui compartim aquest article d'Expansión, en què es mostren algunes de les conclusions de l'informe "El Gobierno Corporativo en las Empresas Familiares españolas cotizadas: Generación de valor y sostenibilidad" elaborat per Russell Reynolds en col·laboració amb el Círculo de Empresarios.



Si parlem de companyies familiars, el tema de la successió generacional sempre apareix com un dels més problemàtics. I segons aquest informe, no es tracta de cap mite. A pesar que el 95 % de les firmes enquestades sabien com n'és de vital planificar adequadament la successió, només el 15 % de les empreses familiars disposen d'un pla de successió en curs (davant del 35 % de les no familiars). I això, sense tenir en compte que menys del 30 % dels negocis familiars arriben a la tercera generació.

Però aquest no és l'únic repte al qual no estan sent capaces de fer front les empreses familiars. Analitzant la composició dels consells empresarials, resulta evident que separar família i empresa no és senzill, i que en molts casos, els executius s'elegeixen per motius emocionals, més que racionals. Així, escassegen els consellers independents, mentre que és molt més habitual que una mateixa persona assumeixi les funcions de president i primer executiu.

A més, els consells de les empreses familiars també solen ser menys diversos, amb menys dones (la presència és del 21 %, mentre que en la resta de companyies és del 26 %) i menys consellers internacionals.

I com és la governança de les empreses familiars amb més rendibilitat? Per descomptat, es tracta de companyies amb un pla de successió en marxa, però a més, els seus consells són d'una mida menor, fet que permet fomentar el debat, amb consellers molt experimentats i una major diversitat de gènere.

A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica, considerem que els empresaris han de prestar molta atenció als reptes específics als quals s'enfronten les companyies familiars. Aquests negocis disposen de nombrosos avantatges, però és essencial que apostin per una estructura de gestió racional, i adequadament sistematitzada, per assegurar la seva supervivència a llarg termini i la consecució de l'excel·lència empresarial.

Imatge Néstor Altuve Blog

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Camp obligatori.
Camp obligatori/erroni.
Camp obligatori.

Noticies Relacionades

Publicat per cedec el 06-08-2020

Auditories energètiques: què són i per què són importants per a les empreses

Des de 2016 totes les empreses espanyoles amb més de 250 treballadors i totes les que facturin més de 50 milions d'euros en volum de negoci –independentment de la seva mida– estan obligades a fer una auditoria energètica. Ara bé, tot i aquesta obligació legal, realment poques companyies l'estan fent. A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica líder a Europa en gestió, direcció(...)

Publicat per cedec el 27-12-2019

S'agreuja la desacceleració de l'economia espanyola, però no hi haurà una altra recessió

En els últims mesos nombrosos organismes han avisat que els anys de creixement econòmic sembla que han quedat enrere i que, per contra, la desacceleració és la tònica general a Espanya i a Europa, amb previsions de creixement per al 2019 i 2020 cada vegada menys optimistes. Així doncs, es podria parlar del final del cicle de creixement clar, encara que això tampoc no significa(...)

Subscriu-te a nostra newsletter!

Rebràs notícies mensuals sobre gestió estratègica empresarial i casos d'èxit dels nostres clients.