Publicat per cedec el 06-08-2020

Auditories energètiques: què són i per què són importants per a les empreses

Des de 2016 totes les empreses espanyoles amb més de 250 treballadors i totes les que facturin més de 50 milions d'euros en volum de negoci –independentment de la seva mida– estan obligades a fer una auditoria energètica. Ara bé, tot i aquesta obligació legal, realment poques companyies l'estan fent.

A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica líder a Europa en gestió, direcció i organització per a pimes i empreses familiars des de 1965, volem acompanyar les empreses en el seu dia a dia, ajudar-les a complir totes les normatives necessàries i que s'ajustin als canvis del mercat per continuar essent competitives i eficients. Entendre la importància de les auditories energètiques és un punt important, per això compartim les conclusions d'aquest article sobre què estan fent les empreses espanyoles i què haurien de fer.

Les auditories energètiques són un procés que ha de fer un professional qualificat i que avalua que la companyia compleixi les estipulacions del Reial decret 56/2016, que segueix la directiva europea que impulsa l'estalvi i l'eficiència energètica.

El procés d'auditoria ha de ser renovat cada quatre anys, per la qual cosa les companyies haurien d'haver fet la seva primera auditoria energètica el 2016 i ara haurien d'estar repetint el procés.

Malgrat tot, les dades de compliment d'aquesta obligació legal són força baixes. Segons les estadístiques de l'Associació d'Empreses d'Eficiència Energètica (A3e), el 2016 només el 34 % de les companyies va complir i va fer una auditoria energètica. En part, aquesta xifra està marcada perquè algunes empreses desconeixen que estan obligades a fer aquest tràmit.

Per ara, cap Comunitat Autònoma no ha sancionat les empreses que no han complert aquesta obligació, tot i que ja s'han començat a fer requeriments i, com alerten des de les pròpies administracions públiques, en algun moment es començarà a multar. Les multes per no haver fet una auditoria energètica poden arribar fins als 60.000 euros.

Entre els qui sí que l'han dut a terme, la meitat assegura que l'ha fet per complir amb l'obligació legal. Això, com expliquen els experts, és un error: més enllà de l'obligació que estableix la norma, les auditories energètiques són un element de valor per a les empreses, perquè els expliquen què estan fent amb la despesa energètica, els permet extraure conclusions i les empeny a prendre mesures per estalviar en el consum energètic.

D'aquesta manera, sanegen els comptes, a més d'esdevenir més eficients des del punt de vista energètic i més sostenibles.

A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica d'Empreses, ajudem i assessorem pimes i empreses familiars, gràcies a la nostra experiència i metodologia de treball. Les auditories energètiques i les dades que aporten a les empreses són una passa més a l'abast de les empreses en el seu procés cap a l'excel·lència empresarial.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Camp obligatori.
Camp obligatori/erroni.
Camp obligatori.

Noticies Relacionades

Publicat per cedec el 19-03-2020

Com és la governança de les empreses familiars espanyoles?

Les empreses familiars tenen un pes indubtable en l'economia espanyola. Suposen el 90 % del total de companyies privades, aporten el 57 % del PIB i generen el 67 % de l'ocupació. No obstant això, sovint aquest tipus d'empreses es veuen desbordades a l'hora de planificar la seva successió, o assegurar una governança objectiva aliena a motivacions emocionals. A CEDEC sabem que les empreses(...)

Publicat per cedec el 27-12-2019

S'agreuja la desacceleració de l'economia espanyola, però no hi haurà una altra recessió

En els últims mesos nombrosos organismes han avisat que els anys de creixement econòmic sembla que han quedat enrere i que, per contra, la desacceleració és la tònica general a Espanya i a Europa, amb previsions de creixement per al 2019 i 2020 cada vegada menys optimistes. Així doncs, es podria parlar del final del cicle de creixement clar, encara que això tampoc no significa(...)

Subscriu-te a nostra newsletter!

Rebràs notícies mensuals sobre gestió estratègica empresarial i casos d'èxit dels nostres clients.