Publicat per cedec el 01-10-2015

El Govern facilita l’accés de les pimes a contractes públics

Ser una pime i aconseguir guanyar un concurs per a un contracte públic sempre ha estat una tasca tan complicada que la majoria d’empreses petites i mitjanes ni tan sols ho intentaven. Les barreres d’entrada sempre van ser molt elevades i presentar-se a aquests concursos, un maldecap per a qualsevol pime o emprenedor.

A CEDEC creiem que tant les pimes com els emprenedors haurien de tenir més facilitat d’accés a aquest tipus de contractes amb l’Administració pública, per la qual cosa ens ha semblat rellevant compartir aquesta notícia de Cinco Días, en què es parla de les mesures que acaba de prendre el Govern per facilitar, precisament, l’accés als contractes públics per part de les petites i mitjanes empreses.

Segons la notícia, el Consell de Ministres va aprovar un Reial decret per modificar el reglament de la Llei de contractes amb les administracions públiques, per intentar que sigui més fàcil per a les pimes i els emprenedors accedir a aquests contractes. El canvi principal és que les empreses ja no necessitaran una classificació prèvia per poder aconseguir un contracte de servei, cosa que es feia per acreditar la seva solvència econòmica, tècnica, financera o professional.

En el cas dels contractes d’obra, la classificació serà obligatòria per a les que superin el mig milió d’euros. Aquest límit s’ha augmentat en comparació amb l’anterior, que era de 120.000 euros.

Per la seva banda, els subgrups passen de 72 a 29, fet que simplifica molt el procés.

A més, tenint en compte que el model que existia per a les categories de classificació dels contractes per obres era del 1991, la simplificació que es pretén i l’adaptació a l’estructura actual de la indústria i la realitat econòmica són més que benvingudes.

Com s’acreditarà la solvència si desapareix la classificació? Acreditant experiència: per optar a un concurs d’obres caldrà acreditar deu anys d’experiència (abans només eren cinc), i per a contractes de serveis, cinc anys (abans només eren tres).

A la consultora estratègica d’empreses CEDEC, Centro Europeo de Evolución Económica, creiem que tota mesura que intenti igualar l’accés de les pimes i els emprenedors a contractes públics és positiva. Amb les barreres enderrocades, ja només dependrà de si l’empresa en qüestió és la més adequada per portar a terme el servei o l’obra en concurs. Assolir l’excel·lència empresarial també serà més senzill si desapareixen traves que creen més desigualtat entre pimes i grans empreses.

Imatge Pixabay

2 Comentaris

Deixa el teu comentari

Camp obligatori.
Camp obligatori/erroni.
Camp obligatori.

Juan Carlos Martínez 01/10/2015

No comparto el optimismo del último párrafo ,, ,evidentemente es un paso adelante , más contando con la ampliación y re-definición del concepto de PYME). No me queda claro un tema excluyente en cualquier concurso público,, loas avales bancarios requeridos en ciertas licitaciones. A veces no cumplen un criterio de proporcionalidad expulsando subliminalmente a PYMES capacitadas , en favor de las grandes corporaciones de siempre. Pero reitero , es un buen paso... que no sea el último

CEDEC 05/10/2015

En efecto Juan Carlos, somos conscientes de que todavía hay muchos puntos de mejora pero, como tu bien dices, es un primer y positivo paso en aras de que las PYMES accedan de forma más ágil a este tipo de licitaciones.

Noticies Relacionades

Publicat per cedec el 06-08-2020

Auditories energètiques: què són i per què són importants per a les empreses

Des de 2016 totes les empreses espanyoles amb més de 250 treballadors i totes les que facturin més de 50 milions d'euros en volum de negoci –independentment de la seva mida– estan obligades a fer una auditoria energètica. Ara bé, tot i aquesta obligació legal, realment poques companyies l'estan fent. A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica líder a Europa en gestió, direcció(...)

Publicat per cedec el 19-03-2020

Com és la governança de les empreses familiars espanyoles?

Les empreses familiars tenen un pes indubtable en l'economia espanyola. Suposen el 90 % del total de companyies privades, aporten el 57 % del PIB i generen el 67 % de l'ocupació. No obstant això, sovint aquest tipus d'empreses es veuen desbordades a l'hora de planificar la seva successió, o assegurar una governança objectiva aliena a motivacions emocionals. A CEDEC sabem que les empreses(...)

Subscriu-te a nostra newsletter!

Rebràs notícies mensuals sobre gestió estratègica empresarial i casos d'èxit dels nostres clients.