Publicat per cedec el 09-03-2017

Conceptes clau per entendre el pla comptable per a pimes

La comptabilitat és un aspecte essencial en qualsevol negoci, ja que aporta tota la informació necessària per gestionar la vida econòmica de l'empresa. Per tant, és fonamental que les pimes, i qualsevol altre tipus d’empresa, portin al dia la comptabilitat, però a més a més han de fer-ho d’acord amb la normativa vigent, és a dir, segons el Pla general de comptabilitat per a pimes.

A CEDEC sabem que per a molts empresaris la comptabilitat és una assignatura pendent, un tema que genera molt més desinterès que les vendes o la relació amb el client. No obstant això, encara que es delegui en un comptable, el propietari de l’empresa ha de tenir unes nocions bàsiques que li permetin entendre els informes comptables, per poder treure’n profit a l'hora de prendre decisions de tota mena sobre el negoci. Per això volem compartir aquest article que detalla alguns dels conceptes clau de qualsevol pla comptable.



El primer que cal tenir en compte és que les petites i mitjanes empreses tenen una regulació específica, un pla comptable de pimes que permet presentar els comptes anuals d'una manera més senzilla i abreujada. Aquest pla es divideix en cinc parts (marc conceptual de comptabilitat, normes de registre i valoració, models d'elaboració dels comptes anuals, quadres d'operacions comptables i definició de tots els comptes) i dóna resposta a absolutament tots els dubtes que puguin sorgir a l'hora d'elaborar un pla comptable en qualsevol empresa.

Però, per entendre aquest pla comptable, cal tenir en compte dos conceptes fonamentals:

El principi de meritació

Les transaccions econòmiques s'apunten en l'assentament comptable (és a dir, es comptabilitzen) en el moment en què es produeixen realment, i no quan el pagament o el cobrament es fa efectiu. És a dir, els comptes es registren quan hi ha un intercanvi de béns, que no necessàriament coincideix en el temps amb l'intercanvi monetari. Per exemple, si una empresa ven a una altra uns materials al desembre, però el pagament es produeix al gener, la compra s'ha de registrar al desembre.

Diferència entre despesa i inversió

En termes comptables, una inversió és una despesa que produeix beneficis, mentre que una despesa suposa simplement la reducció del patrimoni. Així doncs, quan un bé o un servei adquirit produeix utilitat a una empresa en un termini superior a un any, parlem d'inversió, ja que es tracta d'un capital que es queda a l'empresa, però amb una forma diferent (en comptes dels diners en metàl·lic, en forma de maquinària que s'utilitzarà durant anys, per exemple).

Tots dos conceptes tenen una importància enorme quan toca calcular els resultats econòmics: el benefici (o pèrdues) de l’activitat es determina restant les despeses dels ingressos, però cal registrar de manera correcta les despeses i els ingressos del període (aquesta informació es pot trobar al pla comptable per a pimes). El més important aquí és no identificar liquiditat amb beneficis, ja que com vèiem en els dos conceptes examinats abans, moltes vegades no és així: una empresa pot tenir beneficis però no liquiditat, per culpa d'un pagament pendent o una inversió que encara s'està amortitzant.

A CEDEC, Centro Europeo de Evolución Económica, considerem essencial que tots els empresaris coneguin el funcionament bàsic del pla de comptabilitat per ser capaços d'interpretar correctament les dades que hi apareixen. Només així podran prendre les millors decisions per al futur de la companyia i establir les bases per al creixement a llarg termini i l'excel·lència empresarial.

Imatge Pla comptable

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Camp obligatori.
Camp obligatori/erroni.
Camp obligatori.

Noticies Relacionades

Publicat per cedec el 01-12-2023

Informes empresarials: com evitar riscos per a la teva empresa

La informació és com una assegurança a (gairebé) tot risc. Gran part de la teva activitat com a empresari consisteix a establir relacions comercials o fer negocis amb altres empreses. Tant quan ets tu el client, com quan actues com a proveïdor. En tots dos casos, has de saber amb qui mantens la teva relació comercial. No et llançaries per una costa en(...)

Publicat per cedec el 21-11-2023

La importància del flux de caixa en la teva empresa

Mantenint en ordre les finances Tota empresa té com a objectiu créixer i ser rendible. Això dit així, pot semblar de Perogrullo Però, encara que moltes empreses generen guanys en el paper, acaben enfrontant-se a dificultats financeres. Això sol passar quan es realitza una mala gestió financera. A CEDEC, Consultoria d'Organització(...)

Subscriu-te a nostra newsletter!

Rebràs notícies mensuals sobre gestió estratègica empresarial i casos d'èxit dels nostres clients.