Publicat per cedec el 05-06-2018

Cinc recomanacions per crear una pime que sigui tot un èxit

Emprendre pot ser molt temptador: permet desenvolupar-se personalment i laboralment amb un projecte propi, crear ocupació en un moment en què trobar feina no és fàcil i prescindir de tenir directors i superiors que t'amarguin el dia a dia. Tot i això, muntar una empresa pot ser (i semblar) complicat. De fet, tot i que 4 de cada 5 espanyols ha pensat alguna vegada a fundar un negoci, prop de la meitat n'ha desistit perquè ha considerat que era massa difícil.

A CEDEC sabem que crear una empresa nova pot ser una aventura molt gratificant, sempre que es faci una anàlisi exhaustiva de les necessitats del mercat i de les possibilitats de satisfer-les amb el nou servei o producte. Per això, compartim aquest article de l'ABC on es repassen alguns dels errors recurrents que acostumen a cometre les persones emprenedores a l'hora de posar en marxa el seu projecte.



Potser el més important és l'error de deixar-se dominar per la por a fracassar, un temor que pot resultar molt limitador, perquè ens impedeix arriscar-nos i prendre les millors decisions. A més, no s'ha de perdre de vista que equivocar-se comporta un aprenentatge que acostuma a ser molt útil posteriorment.

En tot cas, hi ha diverses recomanacions pràctiques que es poden tenir en compte per evitar cometre aquest i altres errors habituals.

Investigar en profunditat

És important conèixer, amb el màxim detall possible, tot allò relacionat amb el sector en què es vol trobar un forat, tant pel que fa a les empreses amb les quals s'haurà de competir com al públic objectiu al qual caldrà adreçar-se. També és aconsellable buscar casos d'èxit i fracassos d'aquest sector per poder extreure'n conclusions que la nova pime pugui aprofitar per créixer i desenvolupar-se favorablement.

Gestionar bé el talent

Tenir un bon equip professional és clau per triomfar; per això, qualsevol emprenedor ha de prioritzar la recerca de treballadors de talent que creguin en la idea que es vol dur a terme. A més, l'empresari ha de confiar en els membres del seu equip i delegar-los algunes tasques, perquè voler acaparar totes les responsabilitats és un senyal inequívoc que alguna cosa li acabarà fugint de les mans.

Limitar els costos

Les noves pimes han d'evitar dependre de subvencions i ajudes (tot i que és recomanable fer-ne ús, quan són imprescindibles el risc de fracassar és alt i, en qualsevol cas, mai no s'han de considerar com a base del negoci) i limitar tant com sigui possible els costos fixos, especialment a l'inici de l'activitat empresarial.

Fer autocrítica

Analitzar minuciosament les debilitats, les amenaces, les fortaleses i les oportunitats de la competència o de la futura empresa és habitual, però pocs fan aquesta mateixa anàlisi DAFO per fer una crítica de la pime un cop ja s'ha posat en marxa, tot i que ajuda molt a saber què cal corregir i millorar.

Ser flexible

L'important de fer autocrítica és que serveixi per canviar tot el que pugui estar fallant en el model de negoci. Moltes empreses es resisteixen a adaptar-se a una nova situació i només accedeixen a fer modificacions quan ja és massa tard i el mal està fet. La flexibilitat i la capacitat d'adaptar-se ràpidament davant de qualsevol contratemps és fonamental per guanyar competitivitat.

A CEDEC, Centro Europeo de Evolución Económica, creiem que és essencial que els emprenedors, d'una manera molt conscient, planifiquin tots els passos que cal seguir per crear una nova pime, a fi d'evitar la por al fracàs, però sobretot per assegurar la sostenibilitat i el desenvolupament del negoci i la capacitat d'aconseguir l'excel·lència empresarial a curt i llarg termini.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Camp obligatori.
Camp obligatori/erroni.
Camp obligatori.

Noticies Relacionades

Publicat per cedec el 04-01-2024

Productivitat en el treball: mesures de millora

Molt més que un indicador d'eficiència La productivitat laboral és un factor vital per a la supervivència i el creixement de qualsevol negoci. En CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica, més que consultors de l'empresa, som consellers dels empresaris de pymes i d'empreses familiars. Incrementar la productivitat no sols(...)

Publicat per cedec el 19-12-2023

Gestió del canvi organitzacional: el model Kotter

Un canvi ben gestionat genera noves oportunitats  La gestió del canvi en les empreses familiars i en les pymes és fonamental a causa del seu impacte directe en la supervivència i la prosperitat d'aquestes organitzacions. A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica, més que consultors de l'empresa, som consellers dels empresaris de(...)

Subscriu-te a nostra newsletter!

Rebràs notícies mensuals sobre gestió estratègica empresarial i casos d'èxit dels nostres clients.