Publicat per el 19-12-2023

Gestió del canvi organitzacional: el model Kotter

Un canvi ben gestionat genera noves oportunitats 

La gestió del canvi en les empreses familiars i en les pymes és fonamental a causa del seu impacte directe en la supervivència i la prosperitat d'aquestes organitzacions.

CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica, més que consultors de l'empresa, som consellers dels empresaris de pymes i d'empreses familiars.

Aquestes empreses solen enfrontar desafiaments únics a causa de la seva grandària, estructures de presa de decisions, i la mescla de relacions personals i professionals.

El canvi ben gestionat pot ser una font de renovació i creixement, permetent a aquestes empreses adaptar-se a les condicions canviants del mercat i aprofitar noves oportunitats.

A més, la gestió del canvi pot ajudar aquestes empreses a superar la resistència interna i a alinear a tots els membres de l'organització cap a objectius comuns.

El model Kotter per a la gestió del canvi

L'interès en la gestió del canvi es reflecteix en la varietat de models desenvolupats per a abordar-lo, (en aquest blog ja et parlem del model ADKAR i el model de Lewin).

Aquests models aborden diferents aspectes del canvi, des de la preparació i l'acceptació fins a la implementació i el reforç.

La varietat d'enfocaments disponibles subratlla que no hi ha una "talla única" per al canvi organitzacional; més aviat, reflecteix la complexitat del canvi i la necessitat d'adaptar les estratègies a les circumstàncies específiques de cada organització.

El model de Kotter, en particular, ha guanyat reconeixement pel seu enfocament pràctic i estratègic per a implementar canvis en les organitzacions.

John Kotter, el seu creador, és una autoritat en lideratge i canvi. El seu model proporciona una guia pas a pas per a liderar un canvi reeixit, emfatitzant la importància d'una sèrie d'etapes seqüencials que han de seguir-se per a evitar els errors comuns en els processos de canvi.

Els avantatges del model de Kotter inclouen la seva naturalesa progressiva, que permet als líders i a l'organització abordar el canvi en etapes manejables, el seu èmfasi en la importància del compromís i la visió, i el seu reconeixement de la necessitat de resultats ràpids per a aprofitar l'impuls provocat pel canvi mateix.

A més, el model Kotter destaca la importància de no sols introduir canvis, sinó també d'ancorar aquests canvis en la cultura corporativa per a garantir la seva sostenibilitat a llarg termini.

Els 8 passos del model Kotter per a la gestió del canvi

Cada pas del model de Kotter se centra en un aspecte clau del procés de canvi i ofereix directrius específiques per a aconseguir que cada fase sigui efectiva.

1. Establir un sentit d'urgència

S'ha de reconèixer la necessitat de canvi i fomentar la motivació per a moure's cap endavant.

2. Crear la “coalició” directiva

Formar un grup líder que guiï el canvi amb habilitats, credibilitat i connexions.

3. Desenvolupar una visió estratègica i del canvi

Aclarir com es veurà el futur després del canvi i planificar com es realitzarà.

4. Comunicar la visió del canvi

Assegurar-se que tots en l'organització entenguin i acceptin la visió i l'estratègia.

5. Empoderar als empleats per a l'acció àmplia

Eliminar obstacles i permetre que els treballadors contribueixin al canvi.

6. Generar victòries a curt termini

Planificar i obtenir assoliments visibles ràpidament per a augmentar la moral i el suport.

7. Consolidar els guanys i produir més canvi

Usar la credibilitat guanyada per a canviar sistemes, estructures i polítiques que no s'alineen amb la visió del canvi.

8. Ancorar els nous enfocaments en la cultura de l'empresa

Desenvolupar maneres de mantenir el canvi i assegurar el desenvolupament de lideratge per a mantenir el curs.

CEDEC, Consultoria líder a Europa en gestió, direcció i organització d'empreses, volem que abastos l'Excel·lència Empresarial. Un empresari d'una pyme o d'una empresa familiar hauria d'adoptar un enfocament estructurat per a la gestió del canvi com és el cas del model Kotter del qual hem parlat avui.

Coneixies el model Kotter per a la gestió del canvi? Tens assumit en el teu rol d'empresari la necessitat del canvi com a factor determinant per a aconseguir l'excel·lència empresarial?

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Camp obligatori.
Camp obligatori/erroni.
Camp obligatori.

Noticies Relacionades

Publicat per el 04-01-2024

Productivitat en el treball: mesures de millora

Molt més que un indicador d'eficiència La productivitat laboral és un factor vital per a la supervivència i el creixement de qualsevol negoci. En CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica, més que consultors de l'empresa, som consellers dels empresaris de pymes i d'empreses familiars. Incrementar la productivitat no sols(...)

Publicat per el 07-12-2023

Com comprar o vendre una empresa amb èxit

Objectiu: salvaguardar els teus interessos com a empresari La decisió de comprar o vendre una empresa és un punt d'inflexió en la vida de qualsevol empresari. A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica, més que consultors de l'empresa, som consellers dels empresaris de pymes i d'empreses familiars. Ja sigui que busquis una(...)

Subscriu-te a nostra newsletter!

Rebràs notícies mensuals sobre gestió estratègica empresarial i casos d'èxit dels nostres clients.