Publicat per el 01-08-2023

Sistemes de retribució: molt més allà del salari fix

Atreure i retenir talent; motivar i aconseguir treballadors compromesos

Comencem aquest article destacant la importància que té per als empresaris oferir una compensació justa i adequada als seus treballadors.

A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica, treballem al costat dels empresaris de pimes i d'empreses familiars perquè gaudeixin de ser empresaris. Disposar d'una estratègia personalitzada per a cada empresa, que defineixi el sistema de retribució més convenient, pot suposar un avantatge competitiu molt rellevant.

Es tracta d'un aspecte clau, perquè com diem en el subtitular d'aquest article, la qüestió va més enllà de l'atracció i de la retenció del talent; té una relació directa amb la motivació i el compromís dels empleats amb l'empresa, la qual cosa afecta directament la productivitat.

Un sistema de retribució (pagar per un servei prestat, com és el cas de qualsevol treballador) just i equitatiu no sols millorarà el rendiment dels treballadors, sinó que també ajudarà a fomentar un millor ambient de treball, en què l'acompliment de les tasques estarà dominat per la positivitat.

Per contra, quan no es dona aquesta premissa, els treballadors es tornen apàtics, rendeixen molt per sota de les seves capacitats i disminueixen la qualitat de les seves tasques. En definitiva, “fer el mínim” o “limitar-se a complir”.

És important afrontar, d'ara endavant, la lectura d'aquest article tenint en compte que quan parlem de retribució (que és sinònim de recompensa) no sols ens referim a retribució dinerària. La retribució abasta també altres elements com ara el temps lliure o el gaudi de determinats serveis (assegurances, guarderies, mobilitat, telefonia…).

Sistemes de retribució

Vist que pots remunerar als treballadors no sols amb diners (ja saps que els diners no ho és tot) cal deixar clar que, sens dubte, es tracta de la principal forma de retribució (com no podria ser d'una altra manera).

Quins sistemes de retribució pots remenar?

Salari fix. És el més estès. Valora el lloc de treball i l'experiència. La seva principal virtut és la simplicitat. Però també la predictibilitat per als treballadors que, sabent el que cobraran fix, poden planificar la seva economia personal amb facilitat. Per contra, no s'incentiva el rendiment i la productivitat.

Salari variable. Els empleats reben la seva retribució en funció del seu rendiment i els objectius aconseguits. Aquest sistema sí que està pensant per a incentivar als empleats a treballar més dur i a millorar la seva productivitat. Cerca millorar la motivació i el compromís amb l'empresa. El més problemàtic és que pot resultar difícil establir criteris clars i objectius per a avaluar el rendiment dels empleats.

Retribució flexible. Permet que els empleats decideixin com volen rebre el seu salari i beneficis. Així, poden optar per rebre una quantitat major de salari i menys beneficis socials o a l'inrevés. Evidentment, això implica que l'empresa ha de “dissenyar” aquests beneficis socials que formaran part de la retribució.

Retribució en espècie. Els empleats, en comptes de rebre diners (que també), reben béns o serveis. Aquí caben des del cotxe d'empresa fins al telèfon mòbil, per posar dos exemples que es donen en moltes empreses. En la majoria dels casos, s'entén com un “complement” a la retribució fixa. Per a l'empresa, pot tenir beneficis fiscals interessants.

Plans d'incentiu a llarg termini. Aquesta forma de retribució està lligada a l'èxit de l'empresa, perquè els treballadors reben accions o opcions sobre accions.

Beneficis addicionals. A més de diners, els treballadors reben beneficis addicionals: segur de salut, assegurança de vida, dies lliures o pla de pensions.

La retribució variable no és només per a l'àrea de vendes

No hi ha dubte que es tracta d'un model de retribució que busca motivar més als treballadors. Però com diem en el antetítulo no és exclusiu de l'àrea de vendes. Tots els treballadors poden tenir condicionat un variable (prima, comissions i primes) als seus objectius personals.

Les primes poden estar subjectes a la discrecionalitat de la direcció; en aquest cas, es donen quan, per exemple, l'empresa obté un resultat extraordinari i decideix recompensar als treballadors. Però també, poden fixar-se en relació amb objectius concrets d'un treballador, premiant d'aquesta manera un rendiment excel·lent.

Les comissions, per part seva, si estan lligades directament a la venda. En el cas dels venedors, solen representar un percentatge elevat de la seva retribució.

Les primes suposen una retribució extra lligada a la producció, segons les unitats produïdes. S'apliquen sobretot en empreses de caràcter industrial i es relacionen amb estudis de temps.

En qualsevol cas, aquest sistema de retribució està sempre lligat a objectius o metes (ja siguin personals o col·lectius).



Crear una estratègia per al sistema de retribució de la teva empresa

L'estratègia defineix com abordar un projecte. Què cal tenir en compte i que s'ha de fer per a aconseguir l'objectiu (disposar d'un sistema de retribució adequat a l'empresa —tant als empresaris com als treballadors—).

1. Defineix objectius: atreure i retenir talent; motivar; incentivar el rendiment; alinear resultats de l'empresa amb la retribució dels treballadors.

2. Analitza el mercat laboral: què estan fent altres empreses del teu sector i àrea geogràfica? Has de ser competitiu tant en l'atracció de talent com en la retenció.

3. Pregunta als treballadors: coneix les seves inquietuds i els seus anhels; demana'ls que et revelin sense por les seves necessitats vitals, personals i familiars, i les seves expectatives salarials.

4. Concreta la teva oferta: salari basi, beneficis addicionals, bonificacions, plans d'incentiu… Però tot ha d'estar alineat amb l'estratègia empresarial.

5. Estableix criteris d'avaluació: com vas mesurar l'acompliment dels treballadors en cas d'optar per la retribució variable, per exemple. Però assegura't que els criteris siguin objectius, mesurables i estiguin vinculats als resultats empresarials.

6. Sé clar i transparent: quan comuniquis el sistema de retribució als treballadors has d'assegurar-te que ells entenen bé les polítiques i procediments relacionats amb la seva retribució.

7. Monitora i ajusta: estàs satisfet? I els teus treballadors? S'ha incrementat la productivitat? Has guanyat en rendibilitat?

A CEDEC, Consultoria líder a Europa en gestió, direcció i organització d'empreses, volem que abastos l'Excel·lència Empresarial. La teva empresa és única i el sistema de retribució ha d'adaptar-se a les teves necessitats i circumstàncies concretes. Ajudant-los a dissenyar la seva estratègia empresarial, acompanyem als empresaris de pimes i d'empreses familiars per a aconseguir el seu èxit personal i empresarial.

El sistema de retribució de la teva empresa és el més adequat? T'has plantejat crear una estratègia de retribució?

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Camp obligatori.
Camp obligatori/erroni.
Camp obligatori.

Noticies Relacionades

Publicat per el 01-12-2023

Informes empresarials: com evitar riscos per a la teva empresa

La informació és com una assegurança a (gairebé) tot risc. Gran part de la teva activitat com a empresari consisteix a establir relacions comercials o fer negocis amb altres empreses. Tant quan ets tu el client, com quan actues com a proveïdor. En tots dos casos, has de saber amb qui mantens la teva relació comercial. No et llançaries per una costa en(...)

Publicat per el 21-11-2023

La importància del flux de caixa en la teva empresa

Mantenint en ordre les finances Tota empresa té com a objectiu créixer i ser rendible. Això dit així, pot semblar de Perogrullo Però, encara que moltes empreses generen guanys en el paper, acaben enfrontant-se a dificultats financeres. Això sol passar quan es realitza una mala gestió financera. A CEDEC, Consultoria d'Organització(...)

Subscriu-te a nostra newsletter!

Rebràs notícies mensuals sobre gestió estratègica empresarial i casos d'èxit dels nostres clients.