Publicat per cedec el 03-10-2019

La importància de la gestió del coneixement a l'empresa

És evident que els coneixements que atresoren les empreses són un actiu intangible d'un valor inigualable. La informació que s'acumula en la ment dels seus treballadors i a les bases de dades dels ordinadors genera, al seu torn, coneixements nous a través de processos, metodologies i projectes diversos. Però tot aquest saber serveix de ben poc si l'empresa no és capaç de detectar-lo, organitzar-lo i transferir-lo.

A CEDEC creiem que fer una bona gestió del coneixement és clau per augmentar la productivitat i el rendiment de qualsevol negoci, per aprofitar el potencial dels empleats, per optimitzar la presa de decisions i, en definitiva, per aconseguir un avantatge competitiu que permeti destacar per sobre de la resta de companyies. És per això que ens fem ressò d'aquest article en el qual es donen diverses recomanacions per crear una cultura del coneixement adequada dins l'àmbit empresarial.



En aquest moment, totes les empreses acumulen unes quantitats ingents de dades, fet que es veu afavorit gràcies als avenços tecnològics. Però quan es parla de gestió del coneixement, no es fa referència únicament a l'organització de les dades massives o a l'ús d'eines per emmagatzemar unes dades determinades, sinó que es va molt més enllà: l'objectiu és poder utilitzar tota la informació existent sobre productes, processos, clients, empleats, proveïdors o l'entorn empresarial en benefici de l'empresa (es tracta d'una informació que, com dèiem, en molts casos només està present en la ment dels treballadors i d'una forma desestructurada).

Per això, el primer pas per implementar estratègies de gestió del coneixement que redundin en un augment de la productivitat i la competitivitat consisteix en expandir la informació important per tota l'empresa, de manera que els professionals i els diversos equips no treballin aïllats, sinó que allò que uns aprenen es transmeti a tota la resta. I és que aquí no es tracta únicament de la informació pura i dura sinó també de les experiències de cada empleat, que, interioritzades, constitueixen el seu saber fer. És a dir, la companyia ha de garantir una cultura que afavoreixi l'aprenentatge col·lectiu i la col·laboració entre tots els seus membres. I com es pot aconseguir això?

Gestionant els recursos humans per competències

L'empresa ha d'abandonar l'enfocament tradicional segons el qual els diversos equips responien a les diverses àrees de l'empresa i s'ha de decantar per una visió transversal en la qual els professionals s'agrupin segons les seves capacitats i habilitats, per tal de crear equips multidisciplinaris, flexibles i d'alt rendiment, on es generin i comparteixin coneixements constantment.

Impulsant la creació i la transmissió del coneixement

Convé incentivar no només la creació de coneixement sinó, sobretot, que es transmeti. Així, distribuir l'aprenentatge esdevé essencial i, per fer-ho, cal cercar eines que permetin emmagatzemar i organitzar tota la informació, però també que facilitin el seu accés a tota l'organització. En implementar polítiques per animar els treballadors a compartir les seves experiències s'aconsegueix una cultura de millora i de superació contínues que es fa extensible a totes les capes de l'empresa.

Organitzant el coneixement d'una manera lògica

És vital organitzar les dades d'una manera lògica a fi que es puguin transformar en informació veritablement útil que es pugui utilitzar per al desenvolupament col·lectiu del coneixement. Per això, cal que l'empresa estandarditzi tots els processos del sistema de gestió del coneixement, des de la identificació i la generació de la informació fins a l'estructuració, l'aplicació i la difusió d'aquesta informació, i ha d'assumir, com a línia estratègica, el compromís amb el coneixement.

A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica, considerem que és essencial que les empreses apostin per una cultura del coneixement que reivindiqui el capital intel·lectual propi de cada companyia, fet que és especialment convenient en aquest mercat globalitzat en què els canvis se succeeixen a una gran velocitat. En aquest context, un negoci que sàpiga com organitzar la informació disponible, com permetre que flueixi i com promoure la generació de coneixements nous a partir d'aquesta informació, aconseguirà millorar la gestió estratègica i augmentar la competitivitat, a més d'assentar els fonaments per assolir l'excel·lència empresarial.

Imatge Texto Informativo

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Camp obligatori.
Camp obligatori/erroni.
Camp obligatori.

Noticies Relacionades

Publicat per cedec el 04-01-2024

Productivitat en el treball: mesures de millora

Molt més que un indicador d'eficiència La productivitat laboral és un factor vital per a la supervivència i el creixement de qualsevol negoci. En CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica, més que consultors de l'empresa, som consellers dels empresaris de pymes i d'empreses familiars. Incrementar la productivitat no sols(...)

Publicat per cedec el 19-12-2023

Gestió del canvi organitzacional: el model Kotter

Un canvi ben gestionat genera noves oportunitats  La gestió del canvi en les empreses familiars i en les pymes és fonamental a causa del seu impacte directe en la supervivència i la prosperitat d'aquestes organitzacions. A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica, més que consultors de l'empresa, som consellers dels empresaris de(...)

Subscriu-te a nostra newsletter!

Rebràs notícies mensuals sobre gestió estratègica empresarial i casos d'èxit dels nostres clients.