Publicat per el 27-12-2022

Escolta activa: una estratègia per a “connectar” amb l'altre

I… També vol ser el mort en l'enterrament?



Segur que has escoltat moltes vegades (i també has dit) això que es diu d'algunes persones que tenen un desmesurat afany de protagonisme: volen ser el nuvi en les noces o el nen en el bateig.

Aquestes persones solen caracteritzar-se perquè no escolten. I, fins i tot, quan l'excés de protagonisme desborda l'ego fins a l'impensable (que ja és difícil), podria dir-se que també volen ser el mort en l'enterrament.

A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica, recomanem practicar l'escolta activa tant en la comunicació que s'estableix amb l'equip intern d'una empresa com en la que es manté amb els seus públics externs: clients i proveïdors.

L'escolta activa és una estratègia de comunicació que pots adquirir i que has de practicar

El principi és simple. L'escolta activa consisteix a prestar tota la teva atenció no sols al que diu l'altre, sinó també a la forma en què s'expressa.

És a dir, abasta tant el referent a la comunicació verbal —paraules i to de veu— com a la no verbal —postures, gestos, posats i mirades—.

El principal benefici que pots obtenir practicant l'escolta activa és la comprensió: entendre millor als teus interlocutors, et permetrà oferir-los una resposta més eficaç.

Dit d'una altra manera: escoltant activament milloraràs la comunicació, que serà més sincera i més fluida, i contribuiràs a estrènyer llaços amb l'altre.

Però no hi ha res fàcil. Aprendre a escoltar et requerirà treball i esforç, perquè cal posar els cinc sentits en l'obstinació.

La nostra naturalesa, malgrat que ens ha dotat de dues oïdes i una sola boca perquè escoltem més i parlem menys, no està dissenyada per a escoltar. Ens agrada escoltar-nos. Encara que és veritat que a uns més que a uns altres.

La vanitat és un tret molt humà (fins a l'exemple exagerat amb què hem començat aquest post).

Llavors, què pots fer per a practicar l'escolta activa?

El primer és proposar-t'ho i convèncer-te a tu mateix que fent-ho milloraràs la teva relació amb els altres i generaràs més confiança.

A partir d'aquí, et proposem algunes tècniques a les quals has d'estar molt atent:

1. Llenguatge no verbal.

Abans et parlàvem de parar esment al llenguatge no verbal del teu interlocutor. Però pensa també en el teu. Pots adoptar, sense pretendre-ho, una actitud que provoqui en l'altre un sentiment contrari al que pretens i portar-li a pensar que el que t'entra per una oïda et surt per l'altre.

2. Escolta amb objectivitat.

Evita fer judicis de valor. No totes les persones som iguals i cadascuna ens expressem de la millor manera que sabem.

Encara que no estiguis d'acord en el que l'altre està dient, no li interrompis. Deixa-li que arribi al final. A vegades, precipitant-te et pots trair a tu mateix.

3. Amaga la teva resposta com si fos un tresor. I, després, amaga-la més.

Quan algú està parlant-te i et compta alguna cosa, sempre se t'ocorre una mica què dir en aquest moment. Sigues pacient. Ja tindràs temps per a contestar-li.

Sempre pots prendre notes i apuntar el que vulguis contestar-li quan hagi acabat de parlar.

4. El silenci és el teu aliat.

Que una conversa quedi en silenci per un moment, que a tu pot semblar-te llarg, no és dolent. No totes les persones es preparen igual de bé els seus arguments i, a vegades, a més, posem cura a triar segons que paraules. Això ens porta a quedar-nos en blanc, encara que sigui de manera momentània.

Per a exercir l'escolta activa, has de respectar aquest silenci.

5. I la pressa és la teva enemiga.

Diuen que la rapidesa amaga un vici, que és la pressa. Per a tenir una conversa tranquil·la, pausada i relaxada, i en la qual tots dos interlocutors us assegueu còmodes, no pot ser una carrera de contrarellotge.

Aquesta lentitud que provoca la tranquil·litat, et permetrà escoltar millor el que l'altre vol dir. Un truc per a anar més a poc a poc és, per exemple, demanar-li a l'altre que t'expliqui amb més detall algun concepte.







A CEDEC, Consultoria líder a Europa en gestió, direcció i organització d'empreses des de 1965, especialitzada en empreses familiars i pimes volem que abastos l'Excel·lència Empresarial. Creiem que l'escolta activa és beneficiosa i molt necessària per a millorar els teus dots comunicatius i per a empatitzar amb els altres.

I a tu, com a empresari, et resultarà beneficiós practicar-la, tant amb els teus clients com amb els membres del teu equip.

Confiem que aquest post hagi estat d'interès i d'utilitat per a tu.

Havies llegit ja sobre aquest tema? Practiques l'escolta activa?T'animes a explicar-nos la teva pròpia experiència?

Ens encantarà conèixer la teva opinió. Pots deixar aquí els teus comentaris.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Camp obligatori.
Camp obligatori/erroni.
Camp obligatori.

Noticies Relacionades

Publicat per el 04-01-2024

Productivitat en el treball: mesures de millora

Molt més que un indicador d'eficiència La productivitat laboral és un factor vital per a la supervivència i el creixement de qualsevol negoci. En CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica, més que consultors de l'empresa, som consellers dels empresaris de pymes i d'empreses familiars. Incrementar la productivitat no sols(...)

Publicat per el 19-12-2023

Gestió del canvi organitzacional: el model Kotter

Un canvi ben gestionat genera noves oportunitats  La gestió del canvi en les empreses familiars i en les pymes és fonamental a causa del seu impacte directe en la supervivència i la prosperitat d'aquestes organitzacions. A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica, més que consultors de l'empresa, som consellers dels empresaris de(...)

Subscriu-te a nostra newsletter!

Rebràs notícies mensuals sobre gestió estratègica empresarial i casos d'èxit dels nostres clients.