Publicat per cedec el 15-12-2020

Només una mínima part de les empreses familiars compta amb un pla successori

Una de les qüestions que acostuma a llastar la supervivència de l'empresa familiar és la successió. Quan, per les raons que sigui, els gestors de les companyies han d'abandonar el vaixell i deixar-lo a la generació següent, s'acostumen a produir conflictes. Comptar amb una estratègia clara de successió, en què tot estigui ben lligat i en què es marqui clarament el camí que cal seguir, resulta fonamental per a l'empresa familiar. Ara bé, poques tenen un pla successori.

A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica líder a Europa en gestió, direcció i organització per a empreses familiars i pimes, volem recordar la importància de tenir plans de successió definits a les companyies. Les dades que aporta aquest article conviden a la reflexió.

Només el 28 % de les empreses familiars espanyoles té un pla successori, com demostra l'estudi Las empresas familiares españolas ante el reto de la sucesión: diferentes perspectivas generacionales, elaborat per investigadors de la Universidad de Extremadura, la Universitat Abat Oliba i la Universitat de València. Les companyies espanyoles no estan ni millor ni pitjor que les d'altres racons del món; al contrari, les seves dades són idèntiques a les de les empreses familiars d'Europa i de l'Amèrica llatina.

En el cas espanyol, la situació té una explicació clara. Les empreses familiars espanyoles mostren un dèficit en òrgans i pràctiques de governança corporativa. D'acord amb els investigadors, davant de la mitjana global les companyies familiars espanyoles estan "més mal dotades d'estructures i mecanismes de govern corporatiu", per tant, és menys habitual que incorporin figures com consells consultius o d'administració, plans d'igualtat en òrgans de gestió o plans de relleu.

Com que no hi ha aquesta cultura empresarial, tampoc no s'acostumen a desenvolupar plans successoris. Així i tot, les empreses espanyoles tenen un avantatge. Com que les companyies tenen una "orientació més forta cap a l'estructuració del govern familiar", la família està implicada en les etapes de desenvolupament empresarial i això ajuda en la successió.

La successió, des de dins

A les empreses familiars espanyoles és habitual que la successió es mantingui a dins de casa. Així, quan es pregunta qui serà el successor en la direcció de l'empresa, un 67 % respon que hi ha una probabilitat mitjana que sigui un membre de la família i un 27 % que ho serà amb una possibilitat alta; només un 16 % apunta que la probabilitat que la direcció sigui heretada per un familiar és baixa.

En general, la norma és que l'empresa passi de pares a fills. És el que passa en el 45 % dels casos; de fet, a Espanya el model més probable a l'empresa familiar és la successió lineal.

A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica, convidem les empreses familiars a analitzar la seva situació i la seva posició davant d'una possible successió, perquè entenguin la importància dels plans successoris en l'excel·lència empresarial i que comencin a treballar per fer-ho correctament.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Camp obligatori.
Camp obligatori/erroni.
Camp obligatori.

Noticies Relacionades

Publicat per cedec el 04-01-2024

Productivitat en el treball: mesures de millora

Molt més que un indicador d'eficiència La productivitat laboral és un factor vital per a la supervivència i el creixement de qualsevol negoci. En CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica, més que consultors de l'empresa, som consellers dels empresaris de pymes i d'empreses familiars. Incrementar la productivitat no sols(...)

Publicat per cedec el 19-12-2023

Gestió del canvi organitzacional: el model Kotter

Un canvi ben gestionat genera noves oportunitats  La gestió del canvi en les empreses familiars i en les pymes és fonamental a causa del seu impacte directe en la supervivència i la prosperitat d'aquestes organitzacions. A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica, més que consultors de l'empresa, som consellers dels empresaris de(...)

Subscriu-te a nostra newsletter!

Rebràs notícies mensuals sobre gestió estratègica empresarial i casos d'èxit dels nostres clients.