Publicat per el 09-02-2021

La nova norma de registre d'igualtat retributiva en l'empresa

El pròxim 14 d'abril de 2021 entra en vigor la nova norma de registre d'igualtat retributiva entre homes i dones segons Reial decret 902/2020 del 13 d'octubre. Aquesta norma obliga a totes les empreses a demostrar que tenen una política equitativa de remuneracions, una mesura d'economia social que busca garantir la igualtat de salari front un treball del mateix valor, evitant així situacions de discriminació.

A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica líder a Europa en gestió, direcció i organització per a empreses familiars i pimes des de 1965, estem atents a qualsevol canvi de legislació que afecti els nostres clients. I en aquest sentit, aquest Reial decret pot obligar algunes empreses a realitzar unes certes adequacions per a complir amb la normativa, tant en matèria salarial com d'igualtat entre homes i dones. Hem de tenir present que, les empreses que no compleixin amb aquesta normativa, s'enfrontaran a possibles sancions.

Així, a partir de la citada data, les organitzacions que vulguin evitar incomplir la norma, hauran de posar-se a la feina per a demostrar que els seus sistemes retributius són justos. Per a això hauran d'elaborar un registre retributiu que, en tot moment, haurà d'estar disponible per a ser revisat per la Inspecció de Treball i els representants dels treballadors o, en el cas que no disposin de representació, pels propis treballadors. Tindrà una vigència d'un any i en ell es reflectiran els sous que perceben tots els treballadors.

Aquests salaris hauran de relacionar-se amb valors mitjans, amb la mitjana aritmètica i amb la mitjana i a més, estar diferenciats per sexes. D'igual manera, aquest document haurà d'incloure informació sobre els complements salarials i qualsevol tipus de remuneració extrasalarial.

Finalment, hauran de registrar-se llistes comparatives de salaris segons categories, grups salarials i llocs de treball, tot això tenint en consideració el tipus de jornada i el nombre d'hores treballades. També hauran de reflectir-se les categories que siguin susceptibles d'una possible diferenciació salarial.

Una vegada realitzat el registre, si es detecten diferències de remuneració entre homes i dones superiors al 20%, serà necessari justificar-les. És a dir, que l'empresari haurà d'explicar, amb arguments objectius i demostrables, la raó per la qual es produeix aquesta disparitat i provar que no està relacionada amb el gènere de les persones treballadores. Entre aquestes causes podrien estar la responsabilitat del càrrec, la dificultat de les tasques encomanades, o la quantitat d'hores extres realitzades de manera habitual, entre altres.

Al marge d'aquest registre, el Reial decret contempla l'eina de l'auditoria salarial. Serà obligatòria per a les empreses amb una xifra igual o superior a 50 treballadors i comprendrà dues fases: una de diagnòstic i una altra de pla d'actuació. En la primera s'analitzarà la situació salarial de l'empresa, i després, amb els resultats que llanci aquesta anàlisi, haurà d'elaborar-se un pla d'actuació per a corregir possibles desigualtats.

A CEDEC, consultoria d'organització estratègica líder a Europa en gestió, direcció i organització per a empreses familiars i pimes, posem tota la nostra experiència al servei dels nostres clients amb l'objectiu d'aconseguir l'excel·lència empresarial en la seva gestió. I sens dubte, la implementació d'aquesta nova normativa contribuirà a evitar desequilibris salarials entre dones i homes i millorar la política retributiva en l'empresa.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Camp obligatori.
Camp obligatori/erroni.
Camp obligatori.

Noticies Relacionades

Publicat per el 19-10-2023

El paper fonamental del director general en l'empresa familiar i en la Pyme

Una figura cridada a marcar el rumb de l'empresa cap a l'èxit Potser la teva empresa no està en una posició que justifiqui la figura d'un director general aliè a la família o a l'accionariat. Però, en qualsevol cas, si aquest paper l'exerceixes tu com a empresari, aquest article et serà molt útil. A CEDEC, Consultoria(...)

Publicat per el 12-09-2023

Com promoure la salut mental en les empreses

Fomentant el Benestar dels Treballadors i l'Èxit Empresarial En l'entorn empresarial actual, on la competitivitat i el rendiment són factors clau, la salut mental dels treballadors s'ha convertit en un tema de vital importància. A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica, més que consultors de l'empresa, som consellers dels(...)

Subscriu-te a nostra newsletter!

Rebràs notícies mensuals sobre gestió estratègica empresarial i casos d'èxit dels nostres clients.