Publicat per el 17-02-2021

La contribució de les empreses a l'Agenda 2030

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'ONU són una brúixola important per a transformar el món. Aquests s'han elaborat sota el marc de l'Agenda 2030, un impuls que engloba els esforços de les persones, les empreses i els governs.Es busca així reduir l'impacte de les nostres activitats econòmiques a nivell mundial, però també motivar un canvi de mentalitat en tots els estrats de la societat que garanteixi un millor repartiment dels recursos.

En aquest context, tant les grans empreses com les pimes tenen molt a dir, ja que són agents dinamitzadors fonamentals que canalitzen les aspiracions dels consumidors. Un dels principals beneficis que pot assegurar-se és la confiança d'una part, cada vegada major, de la població, que prefereix treballar amb empreses plenament conscienciades.

A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica líder a Europa en gestió, direcció i organització per a empreses familiars i pimes des de 1965, donem suport a qualsevol iniciativa enfocada en aquest sentit i animem a totes les empreses a sumar-se a aquest moviment que ens beneficiarà, en major o menor mesura, a tots nosaltres.Els estats membres de Nacions Unides van adoptar en 2015, i per unanimitat, l'Agenda 2030, que conté disset Objectius de Desenvolupament Sostenible. Aquestes metes se centren en qüestions socials, com la pobresa i l'educació, i en qüestions ambientals, com el canvi climàtic i la biodiversitat... Però també en el creixement econòmic, la reducció de les desigualtats i la innovació.

El sector privat sembla haver abraçat amb entusiasme els ODS: moltes grans empreses els secunden i utilitzen en les seves polítiques de sostenibilitat indicant, per exemple, amb quins objectius tenen la intenció de contribuir de manera més significativa. Associacions empresarials com el Pacte Mundial de les Nacions Unides o el Consell Empresarial Mundial per al Desenvolupament Sostenible (WBCSD) també se centren en els ODS, mitjançant l'organització de conferències i publicació de documents d'orientació.

No obstant això, continua sent poc clara la forma que hauria d'adoptar aquesta contribució de les empreses. Considerar simplement el paper d'aquestes en l'estimulació del creixement econòmic i la creació d'ocupació és un enfocament massa esbiaixat, ja que és ben sabut que les activitats comercials també poden generar impactes negatius. I molt especialment en aquells que es troben en les posicions més precàries del món.

Per tant, per a aconseguir l'excel·lència empresarial també cal tenir en consideració la forma en com es fan els negocis. Les empreses generen ocupació, sí, però les condicions laborals poden suposar una contribució real als ODS.

Un altre dels desafiaments és determinar com haurien de fer front les empreses a les fortes interrelacions entre diferents ODS; la resolució que plasma aquests objectius és clara sobre l'universal, integrat i indivisible de la naturalesa d'aquests. Per aquesta raó les organitzacions no han de centrar-se en un sol àmbit d'intervenció, encara que el més lògic és que se centrin en actuar en aquelles parcel·les de responsabilitat més rellevants per a les seves operacions.

A CEDEC, consultoria d'organització estratègica líder a Europa en gestió, direcció i organització per a empreses familiars i pimes, estem alineats amb els fonaments que persegueix l'Agenda 2030, sens dubte, un pas més en el camí de la consecució de l'excel·lència empresarial.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Camp obligatori.
Camp obligatori/erroni.
Camp obligatori.

Noticies Relacionades

Publicat per el 04-01-2024

Productivitat en el treball: mesures de millora

Molt més que un indicador d'eficiència La productivitat laboral és un factor vital per a la supervivència i el creixement de qualsevol negoci. En CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica, més que consultors de l'empresa, som consellers dels empresaris de pymes i d'empreses familiars. Incrementar la productivitat no sols(...)

Publicat per el 19-12-2023

Gestió del canvi organitzacional: el model Kotter

Un canvi ben gestionat genera noves oportunitats  La gestió del canvi en les empreses familiars i en les pymes és fonamental a causa del seu impacte directe en la supervivència i la prosperitat d'aquestes organitzacions. A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica, més que consultors de l'empresa, som consellers dels empresaris de(...)

Subscriu-te a nostra newsletter!

Rebràs notícies mensuals sobre gestió estratègica empresarial i casos d'èxit dels nostres clients.