Publicat per el 17-02-2021

La contribució de les empreses a l'Agenda 2030

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'ONU són una brúixola important per a transformar el món. Aquests s'han elaborat sota el marc de l'Agenda 2030, un impuls que engloba els esforços de les persones, les empreses i els governs.Es busca així reduir l'impacte de les nostres activitats econòmiques a nivell mundial, però també motivar un canvi de mentalitat en tots els estrats de la societat que garanteixi un millor repartiment dels recursos.

En aquest context, tant les grans empreses com les pimes tenen molt a dir, ja que són agents dinamitzadors fonamentals que canalitzen les aspiracions dels consumidors. Un dels principals beneficis que pot assegurar-se és la confiança d'una part, cada vegada major, de la població, que prefereix treballar amb empreses plenament conscienciades.

A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica líder a Europa en gestió, direcció i organització per a empreses familiars i pimes des de 1965, donem suport a qualsevol iniciativa enfocada en aquest sentit i animem a totes les empreses a sumar-se a aquest moviment que ens beneficiarà, en major o menor mesura, a tots nosaltres.Els estats membres de Nacions Unides van adoptar en 2015, i per unanimitat, l'Agenda 2030, que conté disset Objectius de Desenvolupament Sostenible. Aquestes metes se centren en qüestions socials, com la pobresa i l'educació, i en qüestions ambientals, com el canvi climàtic i la biodiversitat... Però també en el creixement econòmic, la reducció de les desigualtats i la innovació.

El sector privat sembla haver abraçat amb entusiasme els ODS: moltes grans empreses els secunden i utilitzen en les seves polítiques de sostenibilitat indicant, per exemple, amb quins objectius tenen la intenció de contribuir de manera més significativa. Associacions empresarials com el Pacte Mundial de les Nacions Unides o el Consell Empresarial Mundial per al Desenvolupament Sostenible (WBCSD) també se centren en els ODS, mitjançant l'organització de conferències i publicació de documents d'orientació.

No obstant això, continua sent poc clara la forma que hauria d'adoptar aquesta contribució de les empreses. Considerar simplement el paper d'aquestes en l'estimulació del creixement econòmic i la creació d'ocupació és un enfocament massa esbiaixat, ja que és ben sabut que les activitats comercials també poden generar impactes negatius. I molt especialment en aquells que es troben en les posicions més precàries del món.

Per tant, per a aconseguir l'excel·lència empresarial també cal tenir en consideració la forma en com es fan els negocis. Les empreses generen ocupació, sí, però les condicions laborals poden suposar una contribució real als ODS.

Un altre dels desafiaments és determinar com haurien de fer front les empreses a les fortes interrelacions entre diferents ODS; la resolució que plasma aquests objectius és clara sobre l'universal, integrat i indivisible de la naturalesa d'aquests. Per aquesta raó les organitzacions no han de centrar-se en un sol àmbit d'intervenció, encara que el més lògic és que se centrin en actuar en aquelles parcel·les de responsabilitat més rellevants per a les seves operacions.

A CEDEC, consultoria d'organització estratègica líder a Europa en gestió, direcció i organització per a empreses familiars i pimes, estem alineats amb els fonaments que persegueix l'Agenda 2030, sens dubte, un pas més en el camí de la consecució de l'excel·lència empresarial.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Campo obligatorio.
Campo obligatorio/erróneo.
Campo obligatorio.

Noticies Relacionades

Publicat per el 31-03-2021

Aspectes fonamentals per a seguir el propi camí emprenedor

El camí de l'emprenedor està replet d'obstacles que no són insalvables. Durant el trajecte s'aconseguiran  triomfs, però també hi haurà errors. No obstant això, després d'aprendre de ells i continuar treballant amb el ferm convenciment de les nostres possibilitats, veurem com les recompenses(...)

Publicat per el 26-03-2021

El repte d'impulsar l'empresa en l'era post covid

Ningú podia imaginar les conseqüències derivades de la crisi del coronavirus. Avui, poc més d'un any després, ens hem acostumat a conviure amb la pandèmia. El seu efecte ha estat devastador tant a nivell econòmic com humà, i així com en el personal les vacunes són un horitzó(...)

Subscriu-te a nostra newsletter!

Rebràs notícies mensuals sobre gestió estratègica empresarial i casos d'èxit dels nostres clients.