Publicat per cedec el 10-12-2020

El coronavirus ha obligat les empreses familiars a retallar plantilla

Els efectes de la crisi del coronavirus a les empreses han estat notables. Les companyies han notat una caiguda del consum, molts negocis s'han vist obligats a tancar les portes, a enfrontar-se a reptes logístics i de producció mai vistos, i han patit el tancament de molts dels seus canals de distribució. I, és clar, les empreses familiars no han quedat al marge d'aquesta situació: la majoria s'han vist obligades a fer retallades a les plantilles per culpa de la pandèmia.

A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica líder a Europa en gestió, direcció i organització per a empreses familiars i pimes des de 1965, ajudem les empreses a detectar i afrontar els reptes que generen els canvis de l'entorn i del mercat. La crisi del coronavirus ha generat nous reptes, especialment en gestió i direcció de recursos humans. Les conclusions, recollides en aquest article, d'un estudi presentat durant el XXIIIè congrés d'empresa familiar ajuden a entendre l'estat de les coses.

Les dades de l'estudi són molt clares. La majoria d'empreses familiars han vist com la pandèmia afectava les seves decisions en recursos humans. Un 82 % de les companyies ha hagut de fer retallades a la plantilla per culpa dels efectes de la crisi del coronavirus i més de la meitat d'aquestes organitzacions –un 56 %– ha aplicat un ERTO, però la regulació d'ocupació temporal no ha estat suficient. Les empreses familiars també s'han vist obligades a fer retallades de personal.

Així, un 6 % d'aquestes companyies ha reduït entre un 16 i un 30 % la plantilla i un 5 % ho ha fet entre un 31 i un 45 %. El percentatge més alt ha estat el d'aquelles firmes, un 67 %, que han acomiadat fins al 15 % dels treballadors.

Ara bé, els canvis han anat més enllà de la reducció de personal. Per poder continuar sent operatives durant la pandèmia, les empreses familiars també han hagut de fer ajustos en els seus models de treball i un 71 % de les enquestades ha començat a fer teletreball.

D'altra banda, també s'ha adaptat l'estructura productiva. És la decisió que ha pres el 55 % de les empreses familiars.

Com ha afectat les decisions en inversió

Els efectes de la covid-19 no s'han notat únicament a les plantilles i a l'organització del treball, sinó que també han afectat les decisions econòmiques. Les inversions i les despeses s'han filtrat tenint en compte el context. Un 37 % de les companyies reconeix que ha reduït les inversions durant aquest any i un 30 % confessa que s'ha vist obligada a endeutar-se.

Malgrat tot, en general les empreses familiars són optimistes de cara al futur immediat. Un 63 % considera que podrà mantenir l'ocupació el 2021 (davant del 27 % que espera acomiadaments), un 42 % assegura que mantindrà les vendes i un 31 % fins i tot creu que augmentarà la facturació.

A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica, continuem atents als canvis que suposa el coronavirus a l'agenda de les companyies i en la presa de decisions de les empreses familiars, i les animem a posar en marxa tots els mecanismes de control al seu abast per tal que surtin enfortides d'aquesta situació i que continuïn treballant amb l'objectiu d'assolir l'excel·lència empresarial en la gestió.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Campo obligatorio.
Campo obligatorio/erróneo.
Campo obligatorio.

Noticies Relacionades

Publicat per cedec el 04-03-2021

Preguntes i respostes sobre la Societat Limitada de Formació Successiva

En la constitució de qualsevol empresa, la forma jurídica pot adoptar diferents tipus de societats mercantils que s'adapten més a cada tipus de projecte. Una d'elles és la Societat Limitada de Formació Successiva una forma legal que pot resultar interessant en uns certs casos. CEDEC, consultoria d'Organització Estratègica líder a(...)

Publicat per cedec el 17-02-2021

La contribució de les empreses a l'Agenda 2030

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'ONU són una brúixola important per a transformar el món. Aquests s'han elaborat sota el marc de l'Agenda 2030, un impuls que engloba els esforços de les persones, les empreses i els governs.Es busca així reduir l'impacte de les nostres activitats econòmiques a nivell mundial,(...)

El valor de la informació

Rebi mensualment per e-mail articles i vídeos amb informació sobre gestió estratègica empresarial.

Subscrigui’s a la nostra Newsletter Informe Empresarial CEDEC.