Publicat per cedec el 10-12-2020

El coronavirus ha obligat les empreses familiars a retallar plantilla

Els efectes de la crisi del coronavirus a les empreses han estat notables. Les companyies han notat una caiguda del consum, molts negocis s'han vist obligats a tancar les portes, a enfrontar-se a reptes logístics i de producció mai vistos, i han patit el tancament de molts dels seus canals de distribució. I, és clar, les empreses familiars no han quedat al marge d'aquesta situació: la majoria s'han vist obligades a fer retallades a les plantilles per culpa de la pandèmia.

A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica líder a Europa en gestió, direcció i organització per a empreses familiars i pimes des de 1965, ajudem les empreses a detectar i afrontar els reptes que generen els canvis de l'entorn i del mercat. La crisi del coronavirus ha generat nous reptes, especialment en gestió i direcció de recursos humans. Les conclusions, recollides en aquest article, d'un estudi presentat durant el XXIIIè congrés d'empresa familiar ajuden a entendre l'estat de les coses.

Les dades de l'estudi són molt clares. La majoria d'empreses familiars han vist com la pandèmia afectava les seves decisions en recursos humans. Un 82 % de les companyies ha hagut de fer retallades a la plantilla per culpa dels efectes de la crisi del coronavirus i més de la meitat d'aquestes organitzacions –un 56 %– ha aplicat un ERTO, però la regulació d'ocupació temporal no ha estat suficient. Les empreses familiars també s'han vist obligades a fer retallades de personal.

Així, un 6 % d'aquestes companyies ha reduït entre un 16 i un 30 % la plantilla i un 5 % ho ha fet entre un 31 i un 45 %. El percentatge més alt ha estat el d'aquelles firmes, un 67 %, que han acomiadat fins al 15 % dels treballadors.

Ara bé, els canvis han anat més enllà de la reducció de personal. Per poder continuar sent operatives durant la pandèmia, les empreses familiars també han hagut de fer ajustos en els seus models de treball i un 71 % de les enquestades ha començat a fer teletreball.

D'altra banda, també s'ha adaptat l'estructura productiva. És la decisió que ha pres el 55 % de les empreses familiars.

Com ha afectat les decisions en inversió

Els efectes de la covid-19 no s'han notat únicament a les plantilles i a l'organització del treball, sinó que també han afectat les decisions econòmiques. Les inversions i les despeses s'han filtrat tenint en compte el context. Un 37 % de les companyies reconeix que ha reduït les inversions durant aquest any i un 30 % confessa que s'ha vist obligada a endeutar-se.

Malgrat tot, en general les empreses familiars són optimistes de cara al futur immediat. Un 63 % considera que podrà mantenir l'ocupació el 2021 (davant del 27 % que espera acomiadaments), un 42 % assegura que mantindrà les vendes i un 31 % fins i tot creu que augmentarà la facturació.

A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica, continuem atents als canvis que suposa el coronavirus a l'agenda de les companyies i en la presa de decisions de les empreses familiars, i les animem a posar en marxa tots els mecanismes de control al seu abast per tal que surtin enfortides d'aquesta situació i que continuïn treballant amb l'objectiu d'assolir l'excel·lència empresarial en la gestió.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Campo obligatorio.
Campo obligatorio/erróneo.
Campo obligatorio.

Noticies Relacionades

Publicat per cedec el 31-03-2021

Aspectes fonamentals per a seguir el propi camí emprenedor

El camí de l'emprenedor està replet d'obstacles que no són insalvables. Durant el trajecte s'aconseguiran  triomfs, però també hi haurà errors. No obstant això, després d'aprendre de ells i continuar treballant amb el ferm convenciment de les nostres possibilitats, veurem com les recompenses(...)

Publicat per cedec el 26-03-2021

El repte d'impulsar l'empresa en l'era post covid

Ningú podia imaginar les conseqüències derivades de la crisi del coronavirus. Avui, poc més d'un any després, ens hem acostumat a conviure amb la pandèmia. El seu efecte ha estat devastador tant a nivell econòmic com humà, i així com en el personal les vacunes són un horitzó(...)

Subscriu-te a nostra newsletter!

Rebràs notícies mensuals sobre gestió estratègica empresarial i casos d'èxit dels nostres clients.