Publicat per cedec el 27-10-2020

Ampliació de capital a pimes: què han de saber les empreses i què els aporta el procés

Créixer, innovar, endegar nous projectes o llançar-se a millorar l'activitat són accions clau per a la supervivència de les empreses. Ara bé, moltes vegades aquestes activitats requereixen una inversió de capital, fons que les companyies no sempre tenen disponibles. Les ampliacions de capital ajuden a cobrir aquestes necessitats. Així i tot, per a les petites i mitjanes empreses, llançar-se a una ampliació de capital no sempre és fàcil.

A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica líder a Europa en gestió, direcció i organització per a empreses, volem guiar les pimes en el seu camí cap a l'excel·lència empresarial mitjançant una millora constant de resultats. Per això compartim les lliçons d'aquest article que analitza què han de saber les pimes sobre les ampliacions de capital i què han de tenir en compte si decideixen fer-ne una, un repte que, en aquests moments, pot representar la viabilitat de l'empresa en el futur.

El primer tema que s'ha de treballar en aquests processos són els estatuts de l'empresa. Cada vegada que es fa una ampliació de capital, tant si és amb la captació d'inversors externs com amb un augment de la participació econòmica dels socis, cal modificar i ajustar els estatuts.

El segon punt és que cal ser molt conscient que el procés ha de ser transparent i seguir sempre les pautes legalment establertes. Així, per iniciar el procés, cal que la junta d'accionistes aprovi l'ampliació de capital per majoria qualificada.

Una cop aprovada l'ampliació de capital, el consell d'administració o l'administrador únic han d'iniciar el procés. Els administradors han de fer un informe que expliqui l'operació i, un cop assolit un acord sobre el procés, tots aquests documents s'han d'inscriure al Registre Mercantil.

S'hi ha d'especificar de manera clara el valor a què s'emetran les accions i la seva relació amb el preu que van pagar els accionistes originals. Així, per exemple, ha de quedar molt clar què passarà si els socis originals no participen en la seva totalitat en l'ampliació de capital.

També és important que la documentació de l'ampliació de capital aclareixi els potencials drets preferents dels antics accionistes. Si els socis fundadors tenen dret preferent en la compra d'accions de l'ampliació de capital, cal que s'indiqui de manera inqüestionable. En aquests processos és habitual que sigui així.

Beneficis i desavantatges d'ampliar capital

Per als responsables de les pimes, no només és important saber quines passes han de fer a l'hora de dur a terme l'ampliació de capital, sinó també si aquest és el procés que més els convé. Per això, han de tenir molt presents els beneficis i els desavantatges que comporta.

Així, el benefici principal és l'entrada de capital, que permetrà fer créixer l'empresa i que compleixi amb els seus plans. Ara bé, un dels problemes de les pimes és que els seus fundadors acostumen a llançar-se amb pocs diners per crear projectes, cosa que els dona poc marge de maniobra per a les ampliacions.

D'altra banda, una ampliació de capital acostuma a generar una imatge de solvència corporativa, cosa que ajuda a augmentar la fortalesa de l'empresa.

Per contra, el desavantatge principal de l'ampliació de capital són les seves conseqüències. Amb l'entrada de nous socis es redueix l'autonomia amb què opera la companyia.

A CEDEC, Consultoria d'Organització Estratègica, convidem les pimes a analitzar si una ampliació de capital és la via més eficient per complir amb els seus objectius i, si es valora que sí, les assessorarem perquè no cometin irregularitats i continuïn treballant per avançar cap a l'excel·lència empresarial.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Camp obligatori.
Camp obligatori/erroni.
Camp obligatori.

Noticies Relacionades

Publicat per cedec el 01-12-2023

Informes empresarials: com evitar riscos per a la teva empresa

La informació és com una assegurança a (gairebé) tot risc. Gran part de la teva activitat com a empresari consisteix a establir relacions comercials o fer negocis amb altres empreses. Tant quan ets tu el client, com quan actues com a proveïdor. En tots dos casos, has de saber amb qui mantens la teva relació comercial. No et llançaries per una costa en(...)

Publicat per cedec el 21-11-2023

La importància del flux de caixa en la teva empresa

Mantenint en ordre les finances Tota empresa té com a objectiu créixer i ser rendible. Això dit així, pot semblar de Perogrullo Però, encara que moltes empreses generen guanys en el paper, acaben enfrontant-se a dificultats financeres. Això sol passar quan es realitza una mala gestió financera. A CEDEC, Consultoria d'Organització(...)

Subscriu-te a nostra newsletter!

Rebràs notícies mensuals sobre gestió estratègica empresarial i casos d'èxit dels nostres clients.